Rakamların bu kadar fazla olması çeşitli sıkıntılara neden olacaktır. Tatile kendi aracıyla çıkma isteyenler araçlarının trafik sigortalarının olduğunu mutlaka kontrol etmelidir. Zorunlu trafik sigortanız yoksa kesinlikle yola çıkmayın. Trafik sigortası karşı araca vereceğiniz zararı, kasko ise kendi aracınızın zararını karşılar. Yolculukta aracınızla kaza yaptığınızda veya bozulduğunda ikame araç ve onarım gibi kapsamlı asistans hizmetini kaskonuz varsa alırsınız. Asistans hizmeti bu gibi durumlarda cankurtaran gibidir ve tüm sigorta şirketleri de bu hizmeti veriyor.
Son üç bayram tatili dönemine bakıldığında en fazla yola çıkılan günün, bayramdan önceki cuma günü olduğu görülüyor. Cuma günü öğleden önce hareket edenler trafiğe daha az takılıyor. Daha trafiksiz bir yolculuk için bir diğer ideal zamanlama ise 10 Ağustos Cumartesi öğleden sonra saatleri olarak gözüküyor.

KASKO, TRAFİK SİGORTASI
Aracınızda mutlaka tespit tutanağı olduğunu kontrol edin. Yapılan kazalarda lazım olacak. Eğer yoksa Sigorta Bilgi Merkezinden (SBM) mobil kaza tespit tutanağını cep telefonunuza indirin. Böylece yazma-çizme işiyle de uğraşmazsınız. Otobüsle seyahat edecekler ise otobüs firmasının zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası olup olmadığını sorun. Bu olası kazada vefat ederseniz sigorta şirketi yakınlarınıza tazminat ödüyor, sakat kalırsanız da sakatlık tazminatı alıyorsunuz. Bayram tatili için bir tur şirketinden paket tur satın aldıysanız, tur şirketinin zorunlu paket tur sigortasını yaptırıp yaptırmadığını sorun ve poliçenizi de isteyin. Seyahat acentası bu sigortayı yaptırmak ve tüketiciye de poliçenin bir örneğini vermek zorunda. Olur ya tur şirketi yoğunluktan dolayı beş yıldızlı otel yerine dört yıldızlıda konaklattı ya da gittiğiniz otel tur şirketi ile sorun yaşadığından sizi içeri almadı (geçen sene bunlar yaşandı) veya da tur şirketi uçak dedi otobüsle seyahat ettirdi; tüm uğradığınız zararı sigortadan alabilirsiniz.
TURİSTİK BÖLGELERDE TATİL YAPACAKLAR DİKKAT
Turistik bölgelere gidecekseniz ve gezi teknesi ile denize çıkacaklar teknenin , P&I denilen ve yapılması zorunlu olan sorumluluk sigortası olup olmadığını sorun. Yoksa da binmeyin. Sigorta yoksa ve denizde bir kaza geçirirseniz, sağlık giderinden tutunda tüm durumlara karşı tek başınasınız demektir. Bunların dışında uçak, deniz otobüsü, vapur, feribotla seyahat edecekler endişelenmesin, tüm bu araçların hepsi yolcuların uğrayacakları maddi-manevi zararlara karşı geniş kapsamlı sigorta yaptırıyor. Ne olur ne olmaz, siz tatildeyken evinizi su basar, elektrik kontağından yangın çıkar, üst kattaki komşunuz istemeden de olsa zarar verir; hem tatilde hem de tatil sonrası keyfiniz kaçmasın.

İbrahim Akın Kazancı