Maddi kaynaklar gerekçe gösterilerek iptal edilen daha sonra ileri bir tarihte yapılıp yapılmayacağı da belli olmayan 56. Truva Festivali’ne Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu el attı. Federasyon, yarın  açılışı yapacağı ve 17-25 Ağustos arasında devam edecek festivali yapıyor. Festival, Mehmet İhsan Gençcan Çanakkale Savaşları Kütüphanesi’nin açılışı ile başlıyor.
 
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu tarafından 56’ncı Truva Festivali düzenlendi. Etkinlikler bir süre önce hayatını kaybeden ve Çanakkale Savaşları ile ilgili yazdığı yazılarla ili tanıtan Mehmet İhsan Gençcan adına kurulan kütüphanenin açılışı ile start alıyor. Yarın saat 15.00’da İsmetpaşa Mahallesi Eski Havra Sokak’ta Mehmet İhsan Gençhan Çanakkale Savaşları Kütüphanesinin açılışıyla başlayacak. Ardından Anafartalar Zaferi’nin 104’ncü yıl dönümünde 10 Ağustos Zaferi adlı söyleşi Bünyamin Nami Tonka tarafından gerçekleştirilecek.
Etkinlikler Kurban Bayramından sonra devam edecek. 17 Ağustos saat 17.00 ile 24.00 arasında Çağlar Kaynak Basketbol Sahası’nda Açık Hava Marmara Taekwondo Şampiyonası düzenlenecek.  Ayrıca 18 Mart Spor Salonu’nda 17-18 Ağustos tarihlerinde Truva Briç Festivali gerçekleştirilecek. Son olarak 19-25 Ağustos tarihleri arasında Anafartalar Spor Salonu’nda Truva Uluslararası Açık Hava Satranç Turnuvası gerçekleştirilecek.
Yapılacak açılışla ilgili konuşan Bünyamin Nami Tonka, “Çanakkale Savaşları ile ilgili dünyada 2200 civarında kitap var. Bunların içinde ulaşabildiğimiz ve ulaşamadıklarımız kitaplar da var. Zaman zaman ulaştığımız kitaplarda da bulunan bazı bilgilerin doğru olmadığı ile ilgili başka kaynaklara da bakmamız gerekiyor. Bu konuda hem Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi hem Alan Başkanlığı hem Boğaz Komutanlığımızın hem Çanakkale İl Halk Kütüphanesinin ve ilgililerin elinde birçok kaynak var. Bunların her birinin bir merkezde toplanmasını ve bu alanda ilgili duyarlıların hem akademisyenlerin hem yazarların bilgi paylaşımı yapması için bir merkezin kurulmasını geçmişten bu zamana kadar hayal ediyorduk. Dünyada ki Çanakkale Savaşları ile ilgili bilgilerin de en azından Çanakkale’ye gelmesini temin edecek bir merkezin kurulması ile ilgili hem üniversiteye hem belediyeye hem Kültür Müdürlüğümüze hem Boğaz Komutanlığımıza hem Alan Başkanlığımızın bu tür faaliyetler içinde olduklarını küçük küçük merkezler olduklarını biliyoruz. Yine şimdi Çanakkale Savaşları Enstitüsü kuruldu. Onlar da sanal dünya da böyle bir kütüphane kurmak için gayret sarf ediyorlar. Ama Çanakkale’de ki var olan kitapların bütün okuyuculara ulaşabilmesi bir merkezde karşılıklı bilgi alışverişin yapılabilmesi içinde fiziki bir mekana ihtiyaç vardı. Biz bunu yıllardan beri bekliyorduk. Bize nasip oldu ve Mehmet ağabeyin, Mehmet İhsan Gençcan’ın vefatıyla bunu biraz daha hızlandırmış olduk. Onun adına Çanakkale Savaşlarını 67 yıldır anlatan, Çanakkale üzerine 25 tane kitap yazan ve Çanakkale’ye gelen ziyaretçilerin gelme vesilesi yüzde ellisinin Mehmet ağabeydi. Mehmet ağabeyinin hem adının yaşaması hem de böyle bir kütüphaneye adının verilmesini ben de kendisini tanıyan bir fert olarak gönülden istiyordum. Birkaç arkadaşımızla birlikte maddi külfetleri karşılamak suretiyle böyle bir kütüphane kurulmasını arzu ettik. Ve açılışına da bütün Çanakkalelileri davet ediyoruz.

İnşallah zaman içinde bizi daha iyi tanıyacaklardır. Burada ki hedeflerimizden bir tanesi de biz İngilizlerin savaş ve programlama merkezinin ham bilgi geliyor ve orada sansürden geçilmek suretiyle dünyaya servis yapılıyordu. Biz bu ham bilgilerin ne olduğunu merak ediyoruz. Ve bunları tedarik edebilir miyiz? Bu çalışma vasıtası ile bunu düşünüyoruz. Ve cihad-ı ekber ilan edildiği zaman İslam ülkelerinde hepsi o zaman sömürge durumunda orada ki Müslümanların cihad-ı ekbere, Osmanlı’ya, yani  Türk’e karşı tavırlarının o bölgelerde neler olduğunun bu anlamda oraya hakim olan ülkelerin mesela Fransa, İngiltere veya Rusların neler yaptıkları konusunda pek bilgi sahibi değiliz. O bölgelerde ki bilgileri de tedarik etmek ve böyle bir merkez olsa daha faydalı olacağı kanaatindeyiz. Böyle bir merkezin olmasında zaruret görüyoruz. Yine Türkiye’de ki Çanakkale Savaşları bilim açısından Çanakkale’ye bir Alman heyeti geldi atıyorum 40-30 kadar konuyu düzenleyeceklerdi. Fakat bu düzenleme ile ilgili daha sonra savaş başlayınca teknik eleman ve topçu ve mayıncı gruplar halinde 2500 kadar subay geldi. Çanakkale’de ki ve Birinci Dünya Savaşında ki bu 4 yıllık dönem içinde bu 2500 kadar subayın kendi aralarında ki yazışmalarının da biz teslim olduktan sonra Almanlar tamamını alıp Almanya’ya götürdü. Bizim her şeyden önce şuan da yapmamız gereken Almanların kendi aralarında ki bu yazışmalarda neler var. Bunlar tarihin seyrini değiştirecek özelliklere sahip. Bunlar da bizde yok. Ve bu yüzden bizim yapmak istediğimiz Rusların arşivlerini de neler yapıyorlar bunları da görmektir. Bu 4 hedef üzerine ve dünyada yayınlanmış olan 200 civarında ki kitabı da tedarik etmek üzerine bir merkez kurduk. İnşallah başarılı oluruz. Çanakkale’ye hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Damla Şener