İçişler Bakanlığı tarafından 2019 Yaya Öncelikli Trafik Yılı olarak ilan edildi. Bu kapsamda Çanakkale’de bulunan yaya geçitlerinde düzenlemeye gidildi.

Yaya geçitlerinin azaltılması ve ilan edildiği gibi araçların yayaya öncelik vermemesinden dolayı yaya öncelikli yıl, araç öncelikli yıl haline geldi.
Türkiye genelinde İçişleri Bakanlığı tarafından ‘Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın’ sloganıyla 2019 Yaya Öncelikli Trafik Yılı olarak ilan edildi. Bu proje kapsamında trafik kuralları başta olmak üzere yaya önceliği bilincinin oluşturulması amaçlandı. Ardından İçişleri Bakanlığı tarafından Türkiye’de bulunan bütün belediyelere trafik akışının daha iyi hale gelebilmesi için yaya geçitlerinin azaltılması ile ilgili yazı gönderildi. Gönderilen yazı doğrultusunda özellikle Demircioğlu Caddesi’nde orta refüjde kapanan yaya geçitleri vatandaşlar tarafından tepkiye neden oldu. Toplamda 6 olan geçit sayısı 3’e indirildi. Vatandaşlar ise çözümü orta refüjün üstünden atlamakta buldu.

Yaya Öncelikli Trafik Yılı kapsamında yaya geçidinden geçmek isteyen bir yaya olduğu zaman araçları durması, durmazsa ise ceza yemesi gerekiyor. Fakat bu kurala araç sürücüleri uymuyor.Araç sürücüler geçitteki yayaları gördüğü halde durmadan yoluna devam ediyor. Ayrıca kurala uymayan sürücülere ise ceza uygulanmıyor. Hem yaya geçitlerinin azaldı,  hem de yayalara öncelik değişmedi. Yaya öncelikli yıl, araç öncelikli yıl oldu.
 
Bünyamin Nami Tonka