Çanakkale’de 2018 yılı Troya Yılı ilan edilmesiyle birlikte birçok etkinliğe imza atıldı. Bu kapsamda hazırlanan Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda 13 yıldır yürüttüğü “Tarihe Saygı Projesi” ile bölgenin tarihine sahip çıkan OPET, 2018 Troya Yılı kapsamında geçtiğimiz yıl Tevfikiye Köyü’nü Arkeo-köy’e dönüştürdü. Bu değişim ise Tevfikiye Köyü’nde kalan sonra Troyalıların anlatımıyla belgeselleştirilerek yayınlandı.  Troya'nın destansı hikayesi, Opet desteğiyle Çanakkale Tevfikiye Köyü'nde geleceğe taşınıyor. Son Troyalılar, geçmişten bugüne Troya'nın hikayesini ve Tevfikiye Köyü'nün dönüşümünü anlatıyor. Yayınlanan belgeselin reklamları sitelerde yayınlanmaya başlandı.
Tevfikiye, toprak altından çıkan Troya taşlarıyla kurulmuş ve köyde yaşayanların yıllarca arkeolojik kazılarda çalışmış olmasıyla Son Troyalılar’ın diyarıydı. Köy meydanında gerçekleşen fiziksel değişim, yerleştirilen heykeller, evlerdeki iyileştirmeler, köylülerin ihtiyaçlarına özel kurslar ve ortak bir bilinç ile Tevfikiye Köyü bir açık hava müzesine dönüştürüldü.
 
Troya’ya yapılan ziyaretler sırasında mola verilen, gezilen, organik sebze-meyve, hediyelik eşya alışverişinin yapıldığı ve ayda 2 bine yakın kişinin ziyaret ettiği Tevfikiye Arkeo-köy’de sosyal yaşam kalitesi de yükseldi. Anadolu’nun kadim değeri olan Troya’nın dünyaya tanıtılması için uluslararası ölçekte başlatılan kültür ve turizm hamlesine destek veren OPET’in bölgede yürüttüğü tüm bu çalışmalar, hikayeyi bizzat yaşayan Son Troyalılar yani Tevfkiyeliler’in keyifli anlatımıyla bir belgesele dönüştü.
 
Troya kenti, binlerce yıl sonra Troya’nın taşlarıyla kurulan Çanakkale Tevfikiye Köyü ve Son Troyalılar’ın hikayesi
Belgeselde Troya efsanesini, Tevfikiye Köyü’nün geçmişini ve bugün OPET’le yaşanan büyük “Arkeo-Köy” dönüşümünü, köyde yaşayan Son Troyalılar kendi usluplarıyla anlattı. Değişimi yaşayanların hikayelerinin yanı sıra, Homeros’un Ilyada Destanı animatik anlatımlarla canlandırıldı. Belgesel Anlattroya.com adresinde interaktif hale getirildi. Çekimleri 1 yıl boyunca devam eden belgeselin yönetmenliğini İlker Canikligil ve Öncü Doğu Gürsoy üstlendi. Belgeselde, Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Arslan ve Yrd. Doç. Dr. Seyhan Boztepe’nin danışmanlığına başvuruldu.
 
Bünyamin Nami Tonka