Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı olan Midilli Adası’nın adı genelde kaçak göçmenlerin sığınmak için iltica ettiği şehir olarak biliniyor. Oysa ada yoğun yeşilliği sayesinde ‘zümrüt ada’ olarak adlandırılıyor. Yeşilliği ve doğal koylarıyla tatilcilere unutulmaz anlar yaşatan Midilli Adası, güneşin batışının ahenk ile battığı nedir yerlerdendir. Gestaş da buraya seferler düzenliyor. 
Yunanistan’ın 3’üncü büyük adası olan Midilli dağlık bir ada. Ege’nin kuzeydoğusunda bulunana ada, Yunanistan’dan daha çok Ayvalık ve Burhaniye’ye yakın. Yeşil alanlarıyla paha biçilmez bir görünüm sunun adaya ‘zümrüt ada’ denilmektedir. Zeytin ve meyve ağaçlarıyla örtülü ada, bu sebepten dolayı bir çok kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Kuşların çok olması, kuş gözlemcileri için adayı vazgeçilmez kılıyor.  Biz adaya her ne kadarda Midilli desek de adanın asıl adı Lesvos’tur. Adada yerel ekonomi tarıma, özellikle zeytinyağına dayalı. 

MİDİLLİ ADASI GEZİLECEK YERLER
Midilli Adası güneybatı ucunda 3.000 yıllık tarihi olan Erosos bulunmakla beraber kuzey ve batı kıyılarında çakıl taşlı sahiller yer almaktadır. Kuzey kıyılarında kırmızı kumlu balık tevarnaları olan Tsonia bulunmaktadır. Eğer merkezinde bulunuyorsanız liman yanında yer alan Tsamakia’ya gidebilir, özgürlük heykelinin bulunduğu blokakia’da dalış zevkini yaşayabilirsiniz.

MİDİLLİ ADASI RESİMLERİ
Gera ve kalloni körfezindeki deniz kabuklu mahsullerin tadını çıkarabilirsiniz. Apothika’da dinlenerek 50 metrelik bir duvardaki Lesvos yapısını inceleyerek Makara’ya denizine girme zevkini yaşayabilirsiniz. Ayrıca Lesvos’ta yaşanılan bütün mevsimlerinde dağ bisikleti, at biniciliği, yürüyüşlerle manzaralı küçük kiliseleri, bakir köyleri sizi mest eden manzaraların tadına varabilirsiniz.

Midilli adasında gezilecek yerler arasında yer alan Molovis dikkat çekici özelliği plastik masa ve sandalyenin yasak olup ahşap kullanım zorunluluğudur. Ayrıca Midilli merkezinde akşamları eğlenmeniz için birçok müzikli modern barlar bulunmaktadır. Skala Skamnia limanında kurutulan ahtapotları görebilir, en güzel deniz ürünlerini tadabilirsiniz. Petra bölgesindeyse uygun pansiyonları bulabilir taşsız kum sahillerinin tadını çıkarabilirsiniz.



MİDİLLİ ADASINA ÖZGÜ LEZZETLER

Midilli Adası’nda yerel ekonomi tarıma, özellikle zeytinyağı üretimine dayalı olup, bunun yanı sıra hayvancılık ve balıkçılık alanında ekonomik faaliyetlerin olduğu bilinmektedir. Adadaki 13 milyon zeytin ağacından yılda 50 bin ton dolayında zeytinyağı çıkarılmaktadır. Suyunun güzelliğinden dolayı Yunanistan’ın en önemli Uzo üretim merkezlerine sahip olan Midilli’de, nüfusunun büyük bir bölümü ise turizm ile ilgilenmektedir. Yunanistan'ın Alaçatı'sı olarak da bilinen Molivos'a her yıl binlerce turist gelmektedir.

Midilli, Akdeniz mutfağını en iyi temsil eden şehirlerdendir.

Zeytinyağı, Yunanistan' ın en kaliteli ve en iyilerinden sayılabilir.Yemeklerde sadece zeytinyağı kullanılıyor olması en güzel örneğidir. Adadaki zeytin yağı müzesi, sabun atölyeleri ve lezzetli yemekleri ile Midilli zeytinyağının, ne kadar meşhur olduğu ve adanın ekonomisinde önemli rol oynadığının işaretidir.

Adanın meşhur tavernalarında; taze balık, ıstakoz, tuzlama balık (Kalloni' nin lezzetli sardalyası) istiridye, ahtapot gibi deniz ürünlerinin tadına Ouzo ve mezeler eşliğinde bakabilirsiniz.

Midilli'nin Plomari şehrinde üretilen Ouzo dünyadaki rakı kültürünün başlangıcı kabul edilir. Hala üretim yapılan ve ziyarete açık olan Barbayanni fabrikasında ve Plomari Ouzo fabrikasında üretilen, bakır imbiklerden geçen ve Yunanistan' ın en iyisi kabul edilen Ouzo' ya deniz ürünleri ve çeşit çeşit meze eşlik etmektedir.

Midilli' nin süt ürünlerini de unutmamak gerek. Doğal otlayan hayvanlardan elde edilen yoğurt, yağ peyniri, lor peyniri ve gravyer tipi peynirlerini tatmadan dönmeyin. Adanın tatlıları, özellikle badem ezmesi ve bademli tereyağlı baklavası meşhurdur. Kadın Kooperatiflerinden temin edebileceğiniz yerel lezzetler (helva, salça, reçel v.b) ile adanın damak tadı hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.
GÖÇMENLERİN UMUT KAPISI 
Ülkelerinde yaşanan savaştan kurtulmak amacıyla özellikle Suriye ve Afganistan başta olmak üzere farklı pek çok milletten insan, kurtuluş olarak gördükler Avrupa ülkelerinden olan Midilli Adası, göçmenler tarafından kurtuluş kapısı olarak görülüyor. Özellikle, Çanakkale’nin Ayvacık, Balıkesir’in Ayvalık ilçelerinden lastik botla Midilli Adası’na umut yolculuğu yapan, Midilli Adası sahillerine ayak basan kaçak göçmenler, özgürlüklerine ilk adımı atmış oluyor. Tabi hepsi bu kadar şanslı olamıyor. Lastik botun batması sonucu hayatını kaybeden binlerce kaçak göçmen dramına değişik bölgelerinden adaya gelen sivil gönüllüler yardım elini uzatıyor. Ancak her sabah yüzlerce yeni kaçak göçmenin ulaştığı Midilli Adası, artık bu yükü taşıyamıyor.
BOT MEZARLIĞI
Adaya kaçak yollarla ulaşmak isteyen Midilli Adası’na iltica etmek isteyen binlerce kaçak göçmenin  arakalarında bıraktıkları lastik bot, motorlar ve can yelekleri sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Yunan Sahil Güvenlik Botları tarafından toplanıyor. Yolculuğunda kullanılan çok sayıda bot, bunlara ait motor ve can yeleklerini toplayıp Midilli Limanı’na getiriyor. Botlar vinçler ile denizden çıkarılıp rıhtıma taşınıyor. Bir yanda botlar, diğer yanda bu botlara ait motorlar ve can yeleklerinin çokluğu nedeniyle rıhtım adeta bot mezarlığına dönüşmüş durumda. Ayvalık’tan kalkan feribotlarla seyahat eden turistleri de adada ilk olarak bu bot mezarlığı karşılıyor.
MİDİLLİYE NASIL GİDİLİR 
Çanakkkale Boğazı ve adalar hattında ulaşım sağlayan GESTAŞ, geçen sene başlayan Ayvacık(Küçükkuyu)-Midilli seferlerini bu senede gerçekleştiriyor  . GESTAŞ’ın Çanakkale’den Midilli’ye olan feribot seferleri bu yıl ise 18 Mayıs itibariyle başladı.

Nazif Cemhan Şen