Pazar alanında  sattıkları malın aynı zamanda üreticisi olan esnaflar giderlerini karşılayamadıkları konusunda  hem fikir gözüküyor. Peki mallarını Hal’lerden temin eden esnafın hali ne durumda öğrenebilmek için hal fiyatları ile pazar fiyatlarını karşılaştırdık.

 Her sene yaşanan döngüye istinaden  yaz aylarının gelmesi fiyatları düşürdü. Yaşanan enflasyona rağmen fiyatlar tüketicinin ulaşabileceği seviyelere geriledi. Genel kanaat olarak tüketiciler  fiyatların düşmesinden memnun olurken , üreticiler maliyetlerinin yüksek olmasından şikayetçi.Piyasanın düşürülmesinin yerine insanların alım gücünün yükseltilmesini isteyen üreticiler  giderlerinin gelirlerinden çok olmasından yakınıyor.

Bilindiği üzere pazarda tezgah açan esnafın  bir çoğu mallarını hallerden temin ediyor.  Üreticilerin Kar elde edemediklerini belirttikleri piyasada mallarını hallerden temin eden esnafın kar’ını gözlemleyebilmek için hal fiyatları ile pazar fiyatlarının karşılaştırmasını yaptık.
Hal – Pazar’da ki ortalama sebze meyve  fiyatları  ise şu şekilde ;  Domates hal fiyatı 1 Tl iken Pazar’da ki ortalama domates fiyatı ise 1,25 TL , Soğan 2 – 4 TL , Patates  1.80 -  3 TL,  Patlıcan 2 – 3 TL , Salatalık 1 – 2.5 TL, Kiraz 6 – 8 TL , Kavun 2.5 – 3 TL , Börülce 5-10 , Fasülye 3- 5 TL , Biber 4- 6 TL, Nektarin 3- 4 TL, Şeftali 2- 3 TL, İthal Muz 11-13 TL, Roka 1.5  – 2 TL, Marul 1-2 TL,  Kabak  1- 1.5 TL, Kapya Biber 3.5 – 5 TL, Havuç 4- 5 TL, Karpuz 0.80- 1.25 TL , Üzüm 5- 6 TL.

Arzu Baladur