Hastane Bayırı Şehitliği içinde yönetmelik gereği anı defteri için anı odası yapım kararı alındı. Çalışmalar sona erdiğinde şehitliği ziyaret eden vatandaşlar isterlerse anı odasında, anı defterine yazı yazabilecek.
Şehitlik Yönetmeliği gereğince Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi tarafından restorasyon çalışmalarına başlanan ve projeleri çizilen Hastane Bayırı Şehitliği, 130 metre kare yapılacak olan anı odası çalışmaları devam ediyor.
Hastane Bayırı Şehitliğinin tarihi ise, Çanakkale Boğazı’nın Anadolu yakasında, Eski Çanakkale-İzmir yolu üzerindeki Kepez Köyü yakınlarında Dardanos mevkiindedir. 18 Mart 1915 Günü İtilaf Devletleri donanmasının giriştiği boğaz harekatında burada görev alan Topçu Bataryasının Kahraman Subay ve erleri akıl almaz bir cesaret ve ateş gücü ile Vatan toprağını savunurken İngiliz gemilerinin açtığı ateş ile düşen Batarya Komutanı Üsteğmen Hasan, Gözetleme Subayı Mevsuf , telefoncu 3 er ve subay namzetei Halim yarmaktadır. Şehitliğin hemen girişinde sol tarafta sırasıyla Telefoncu Er Mustafa, Telefoncu Er İsmail , Batarya Komutanı Üsteğmen Hasan’ın, sağ tafta sırasıyla Zabit Namzedi Halim, Telefoncu Er Mehmet, Teğmen Nevsuf’un mezarları bulunmaktadır.
Damla Şener Okdaş