Çanakkale tarihinin en eski ve en büyük festivali kuşkusuz Troia Festivali. Yarım asırdan daha fazla zamandır yapılan festival için bu yıl da afiş yarışması düzenlendi. Afiş yarışmasının sonuçlanması ile festival Türkiye gündemine oturdu. Afişteki Truva atının şekilden şekile sokulması nedeniyle eleştiri konusu oldu. Tartışma bu yönde ilerlerken herkesi şoke eden bir gelişme daha yaşandı. Festivali her yıl düzenleyen Çanakkale Belediyesi, ekonomik sıkıntıları gerekçe göstererek bu yıl festivali iptal etti.
İptal kararına birçok kesim tepki göstererek festivalin Çanakkale için önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin içinde bulunduğu birçok sıkıntıya rağmen festivalin yapıldığını hatırlatan kentin ileri gelenleri, festivalin sadece yüksek bütçe ile değil düşük bütçe ile de yapılabileceğini aktardı.

DESTEK ARTIYOR  

AK Parti Çanakkale İl Başkanı Av. Gültekin Yıldız’ın festivalin imece usulü ile yapılması önerisine destek çığ gibi büyüdü. Birçok kesim, öneriyi olumlu bularak destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Yıldız’ın önerisine en büyük destek Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu’ndan gelmişti. Semizoğlu, festivalin yapılmasına öncülük edenlere destek vereceklerini açıklayarak, düşük bütçeli festival yapılması gerektiğini söyledi. Aynı şekilde Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Engin Kandemir’den de destek geldi. Kandemir, festivalin yapılması gerektiğini vurgulayarak, gerekli desteği vereceklerini açıkladı. TÜRSAB Çanakkale-Körfez Bölge Temsil Kurulu Başkanı Ahmet Çelik böyle bir marka festivalin Türkiye’de öncü festivaller arasında yer aldığını dile getirdi ve kararın tekrar değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan, festivaller şehirlerin dünyaya açılan kapısı olduğunu hatırlatarak, Troia Festivali’nin hiç yapılmaması yerine düşük bütçe ile yapılmasının daha doğru olacağını savundu. Geçen sure içinde aynı yönde görüş belirtenlerin sayısı da artıyor.

İbrahim Akın Kazancı