Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, toplantının  açılış konuşmasında İlçemizin şeftali üretiminde iç ve dış pazarda önemli bir konumda olduğuna ve şeftali ihracatında söz sahibi olduğumuzu dile gtirdi.
Söz konusu toplantıda son yıllarda ortaya çıkan ve ihracatı sekteye uğratan iki önemli karantina etmeni olan Kanadı noktalı sirke sineği ve Akdeniz meyve sineğinin mücadelesine yönelik sunumu ilçe tarım ve orman müdürlüğü personellerinden Uzman Ziraat Yüksek Mühendisi Çiğdem Şahin sunmuştur. Şahin, bu zararlıların tanıtımını yaparak, Akdeniz meyve sineğinin Asya’dan Amerikaya ve Avrupa ülkelerine kadar geniş çaplı bir yayılım gösterdiğini ifade ederek dünyada ekonomik açıdan en önemli meyve sineği türü olduğuna değinmiştir. Çok sayıda meyve türünde zarar meydana getirdiğini bu zararlının larvalarının, meyveleri kurtlandırdığı, meyvede yumuşama ve bir çöküntü meydana getirerek zararlı nedeniyle meyvelerin vaktinden önce olgunlaşıp yere döküldüğü ifade edilmiştir. ihracatta toleransının olmadığını yani tek bir vuruklu meyvenin ihracatı engelleyebileceğini, dolayısıyla sadece kimyasal mücadelenin yeterli olmayacağı, Mücadelede kültürel tedbirler ve biyoteknik yöntemlerin de yer aldığı entegre mücadele çalışmalarına ağırlık verilmesinin önemi vurgulanmıştır. Kültürel tedbirlerden, hasat sonunda bahçelerde meyve bırakılmaması, hasadın kısa tutulmasını, yere dökülen meyvelerin toplanarak imha edilmesinin zararlının popülasyonunu önemli ölçüde azaltabileceği belirtilmiştir. Ayrıca Şahin, toplu mücadele yapılması halinde zararlının kontrol altına alınabileceğine değinmiştir.
Toplantı sonrasında  toplantıya katılım sağlayan üreticilere toplam 100 adet Akdeniz meyve sineği tuzağı ile sirke sineği tuzağı dağıtımı yapıldı. Tuzakların ağaçların güney doğu yönüne 1,5-2 metre yüksekliğe gelecek şekilde dekara 8 adet kullanılması gerektiği konusunda üreticilere bilgi verildi.


Kaynak: Haber Merkezi