Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 40 milyon TL ödenek ayırarak 2014 yılı Şubat ayında başladığı "Anadolu Hamidiye Tabyası ve Gelibolu Minia Teşhir Tanzim ve Çevre Düzenlemesi" projesi 2017 yılında tamamlandı.
Çanakkale Boğazı'nın güvenliğinin sağlanması için 1892 yılında Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Tabyası'nda 10 tescilli bonet (cephanelik) bulunuyor. Proje kapsamında, denize paralel bölümdeki 10 bonet butik müze haline getirilerek, ziyaretçilere açılmıştı.
2018 yılının Kasım ayında ziyaretçilere açık hale gelen  Tabyaların bahçe kısmı düzenlenerek halkın kullanabileceği yürüyüş yolları, dinlenebilecekleri oturma alanları ve çocukların eğlenebileceği parklar kullanıma açılmıştı. Ayrıca parkta ziyaretçilerin dinlenip çay, kahve içecekleri bir kafeterya da inşa edildi  ama  müze alanının açılışının üzerinden 8 ay geçmesine karşın kafeteryanın ihalesi  yapılamadı.
100 dönümü kapsayan müze alanını günde yüzlerce vatandaş ve turist ziyaret ediyor. Ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir kafeteryanın inşa edilmiş olmasına rağmen açık olmaması merak konusu.

Nazif Cemhan Şen