Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ise merkezde ve ilçelerde Afrika hastalığıyla mücadele kapsamında 2018 yılında 164 bin 416, 2019 yılında ise 167 bin 215 büyükbaş hayvan aşı yapılmıştır. Düzenli olarak yapılan aşılamalar sonucunda Çanakkale’de Afrika hastalığı görülmedi.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ’dan alınan bilgiye göre, “Türkiye'de bazı bölgelerinde son 5-6 yıldır görülen hastalık Çanakkale’de henüz hiç görülmemiştir, il Müdürlüğünün bu hastalığa karşı koruyucu çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmalar kapsamında 2018 yılında 164 bin 416 adet hayvan LSD aşısı ile aşılanmıştır. 2019 yılında ise 167 bin 215 büyükbaş hayvan bu hastalığa karşı aşılanmıştır. Halk arasında "Afrika Hastalığı" olarak bilinen sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı (Lumpy Skin Disease) Viral bir hastalıktır yani nedeni bir virüstür. Ülkemizde ihbarı mecburi hastalıklar kategorisindedir. Bulaşma, sivrisinek, kene ve sokucu sinekler aracılığıyla ve daha az olarak direkt temas ile şekillenmektedir. En büyük bulaşma kaynağı sokucu sineklerdir. Patlamış deri lezyonları, tükürük, burun akıntısı, süt ve infekte hayvanın semeni ile de bulaşma gerçekleşmektedir. Virüsün sığırın vücuduna girmesinin ardından ilk belirtiler 6-9 gün içinde ortaya çıkmaya başlar. Hastalık yüksek ateş, iştahsızlık, deride tipik olarak görülen 0,5-7 cm çapında nodüller, salya, gözyaşı ve burun akıntısı şeklinde belirtiler gösterir. Mastitis yani meme yangısı geliştiği durumlarda ise süt veriminde azalma olur. Hastalık yavru atma ve yüzde 5-10 oranında ölüm ile sonuçlanabilmektedir. İştahsızlık sebebiyle hızla şekillenen kilo kaybı ve verim kaybı yaşanabilir. Bu bulguların tamamını görmek her zaman mümkün değildir. Sağlıklı hayvanların yüzde 50'si hastalığı hiçbir bulgu göstermeksizin atlatır” diye konuştu.

KORUNMADA İLK NOKTA SİNEKLERLE MÜCADELEDİR

Konuşmasına devam eden İl Müdürü Karadağ, “Hastalığın direkt tedavisi yoktur. Bu nedenle korunma önemlidir. Korunmada ilk nokta sineklerle mücadeledir. Ayrıca Sağlıklı hayvanlarda aşılama, karantina ve kontrollü hayvan hareketleri hastalığın yayılmasını engelleyecektir. Hasta hayvanlar devlet tarafından tazminatlı olarak itlaf edilir. Bu hayvanların itlaf edilmesi diğer hayvanlar için muhtemel bulaşma kaynağını ortadan kaldırmak için gereklidir. Bu hastalık insanlara bulaşan bir hastalık değildir. Zararı sadece ekonomik zarardır” dedi.

Damla Şener Okdaş