Valilik, belediye, odaların katkısıyla yapılabilir
 
Başkan Yıldız'dan İmece teklifi
 
Yıldız, ayrıca festivalin belediye, valilik, odalar ve sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa yapılması önerisinde de bulundu.
Yarım asırdan fazladır Çanakkale’de düzenlenen Troia Festivali, bu yıl Çanakkale Belediyesi tarafından ekonomi gerekçe gösterilerek iptal edildi. Çanakkale tanıtımına büyük katkı sağlayan bu festivalin iptal edilmesi kentin bir numaralı gündem konusu oldu. Hemen her kesim festivalin yapılması için görüş belirtti. Festivalin sadece yüksek bütçeyle değil, düşük bütçeyle yapılabileceği görüşü ifade edildi.
Festivalin yapılması için birçok öneri de sıralandı. AK Parti Çanakkale İl Başkanı Av. Gültekin Yıldız da bu konuda önemli açıklamalar yaptı. Toria’nın önemline değinen ve tarihini açıklayan Yıldız, bu önemli değerin devam etmesini isteyerek, “Kahramanlar diyarı güzel Çanakkale’mizin tarihine ve doğa güzelliğine layık bir il haline gelmesi için neler yapabiliriz düşüncesiyle hareket eden, Çanakkale kalkınsın, tarihine, şanına, şerefine ulaşsın" düşüncesindeki dönemin Ticaret Odası Başkanı İzzet Melih Dilmaç'ın  öncülüğünü yaptığı bir grup idealist Çanakkaleli genç tarafından projelendirilen, yine dönemin Valisi aynı zamanda da partisiz Belediye Başkanı olan Hakkı Nevzat Baykal'ın desteği ile ilk kez 1963 yılında hayat bulan Troya Festivali, nice darbelere nice ekonomik krizlere rağmen tam 55 yıl  hiç bir kesintiye uğramadan gerçekleştirildi.

Kültürel ve sanatsal etkinlikleri yoğunlaştırmak, UNESCO tarafından Dünya mirası olarak gösterilen Troia Antik Kenti kültürünü ve bağımsızlığın simgesi “Çanakkale Zaferi”ni kültürel ve sanatsal etkinlikler ile kaynaştırmak , dünya barışına katkı için kültürel değerleri buluşturmak olarak amacı tanımlanan Troya Festivali'nin; Çanakkale Zafer'inin ve Çanakkale ruhunun bu kadar güçlü ifade edildiği, Tarihi Alan Başkanlığı ile kurumsallaştırıldığı bir dönemde; Troya müzesinin açıldığı, 2018 yılının Troya yılı ilan edildiği , tüm dünyada Troya'nın ve Çanakkale'nin tanıtımının yapıldığı olağan üstü bir yılın hemen sonrasında ekonomideki daralma gerekçe gösterilerek  Çanakkale Belediye Başkanlığı tarafından iptal edilmesini üzüntüyle karşıladık.” dedi.
 
İMECE USULU YAPILABİLİR

9-13 Ağustos tarihinde bu yıl 56’ıncisi düzenlenecek olan Uluslararası Troia Festivali’nin iptal gerekçesini tartışmak istemediğini aktaran Başkan Yıldız, festivalin yapılması için şu öneride bulundu;
Gerekçe haklıdır haksızdır tartışmıyorum. Ama ülkenin en zor şartlarında bile iptal edilmemiş bu festivalin bu yıl da Belediye , valilik, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla, tabiri caizse imece usulüyle en az geçen yıllardaki coşkuyla hayata geçirilebileceğini düşünüyorum. Lüks etkinlikler, yüksek ücretli sanatçılar olmadan da nitelikli kültür ve sanat etkinlikleri yapılabileceğine inanıyorum. Belki de beraber ortaya bir şeyler koymanın vereceği haz, şimdiye kadar yapılmış en güzel ve amacına en uygun Troya festivalini ortaya çıkaracak.”

KATKI SUNARIZ
Festivalin yapılması için AK Parti olarak katkı sunmaya hazır olduklarını da belirten Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı; “AK Parti olarak birlik ve beraberliğimize katkı sunacak, şehrimize değer katacak her konuda hiç bir siyasi ayrım yapmaksızın yardıma hazır olduğumuzu her fırsatta dile getirdik. Bu çerçevede Troya Festivali ile ilgili de AK Parti İl Başkanlığı olarak üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu kamu oyuna arz ederiz. “

Mehmet Güler