Çarşıyı hareketlendirir
 
İptal edilen 56’ıncı Uluslararası Troia Festivali’nin etkisi devam ediyor. Festivalin iptal edilmesine her kesimden tepki yağıyor. Esnaflarda da festivalin yapılmasından yana.  Ekonomideki daralma nedeniyle zor günler geçiren vatandaşlar, festivalin çarşıya hareket getireceğini ifade ederek, az parayla bile şenlik havasında bir festivalin yapılabileceğini söyledi.
 
Çanakkale’yi dünyaya tanıtan Troia için her yıl festival düzenleniyor. Çanakkale Belediyesi tarafından bu yıl 56’ıncı düzenlenecekti. Festival için afiş yarışması bile düzenlendi. Düzenlenen yarışma sonucunda birinci seçilen afiş ise uzun süre tartışma konusu olmuştu. Afiş çok eleştirilse de bu yönde çıkan haberler ve sosyal medyada dolaşan fotoğraflar kentin tanıtımına katkı sağladı. Bu yönde çıkan haberlerin ardından festivalin renkli geçmesi beklenirken, vatandaşlar şok bir haberle sarsıldı.
Çanakkale Belediyesi, Ağustos ayında gerçekleşmesi planlanan 56'ncı Uluslararası Troia Festivali'ni iptal etti. Kararı Meclis toplantısında açıklayan Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, yaklaşık 1.5 milyon TL bütçe ile gerçekleşen festivalin iptal gerekçesi olarak belediyenin gelirlerindeki düşüşü gösterdi.  Daha önce, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi nedeniyle aynı yıl iptal edilen Troia Festivali, bu kez de ekonomik gerekçelerle yapılmayacak. 9-13 Ağustos tarihlerinde 56'ncı kez düzenlenmesi planlanan festivalin iptal edilmesi tepkiyle karşılandı.

KENTİN ÖNEMLİ DEĞERİ
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde de yer alan Troia, devlet geçen yılı Troia Yılı ilan etmişti. Hem Türkiye hem de Çanakkale için büyük öneme sahip olan bu değer için yarım asırdan fazladır yapılan festivalin bu yıl iptal edilmesine anlam verilemiyor. Birçok kesimden tepki toplayan iptal kararından vazgeçilmesi isteniyor. Ekonomik gerekçelerle iptal edilen festivalin daha düşük bir bütçeyle de yapılabileceği görüşü hakim.  Birçok kesim ise festivalin Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Belediyesi tarafından ortaklaşa yapılması isteniyor.

KENDİ ADIMA İPTAL OLMASINA ÇOK ÜZÜLDÜM
Festivalin yapılmasını en çok isteyenler ise esnaflar. Festivalin çarşıyı hareketlendireceğini belirten esnaflar, para harcamadan da festivalin yapılabileceğini belirtti.
Bir restoran sahibi olan Ulviye Emek, festivalin ekonomik nedenlerden iptal edilmesi üzücü bir olay olarak değerlendirdi. Emek, “ Keşke bunun bir önlemini alsalardı. Ben 30 yıldır burada yaşıyorum. 30 yıldır bu heyecanla herkesin bir arada olacağı yerler geziliyor, görülüyor. Esnaf hareketleniyor. İnsanlar cıvıl cıvıl bir ortam oluyor. Çok hoşuma giden bir etkinlikti kendi adıma iptal olmasına çok üzüldüm. Etkinliğin yapılmasını çok isterim. Bu geleneksel bir şeydi. Kendimi bildim bileli olan bir etkinlikti. İnşallah bir yolunu bulurlar ve yapılır” şeklinde konuştu.
  Kafe sahibi Hasan Çoban ise  sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelip farklı bir program yapılabileceğini belirterek, “Bu yıl 56’cısı düzenlenecekti. Ekonomik nedenlerden dolayı festival iptal olduğunu biliyorum. Keşke iptal olmasaydı. Tabi ki tasarruf etmeleri doğrultusunda bazı şeylerin önleminin alınması gerekiyor. Ama perspektif açıdan bakıldığı zaman ekonomik anlamda çok fazla yük getirmeden daha yerel baz da sosyal kulüpler gibi sivil toplum kuruluşlar var. Onlarla iletişime geçilip, farklı bir program yapıla bilinir. İlle maliyetli yurt dışından birini getirilelim değil de kendi içimizde, kendi imkanlarımızla, kendi insanlarımızla, şeffaf ve neşeli şen şakrar geçen bir festival uygulaması yapıla bilinirdi. Bu tip faaliyetlerin yerel bazda esnafa da çok katkısı var. Biliyorsunuz ekonomik kriz esnafı da çok vurdu. Sonuçta biz personel çalıştırıyoruz. İstihdam sağlıyoruz. İstihdam sağlamakta çok zorlanıyoruz. Malum herkes bir şekilde kemerini sıkmış durumda. İnşallah bu krizi de atlatmayı Yürekten diliyoruz. Bu tarz faaliyetlerin esnafa çok büyük katkısı var” dedi.
Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Birliği Başkanı Timur Ay, “Belediyemiz aslında o çok güzel LGBTİ’li bir afiş yapmıştı. Troya atına benzeyen LGBTİ’li bir troya afişi yapılmıştı. Ona güzel bir para harcadı. Hayret enteresan neden acaba konser yapma adına 1 buçuk milyonluk bütçesi olan bir festivali iptal etmesi de yadırganacak bir konudur. Böyle bir tasarruf yapacaklarına, Çanakkale halkımızın konserlerden mahrum bırakmaması lazımdır. Kendi bütçesinin bunu yapabilecek kapasitede olduğunu düşünüyorum. Tekrardan verilmiş kararın gözden geçireceklerine inanıyorum” diye ifade etti.

ULUSAL VE ULUSLARARASI BOYUTTA TANITIM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Rehber Osman Topçu, “Çanakkale'nin Türkiye'de ilk 500 e giren 3 firması var. Bu dev firmalar sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın sayılı markaları arasındadır. Eğer Troya festivali ulusal boyuttan çıkarak uluslararası olarak anılıyor ve adlandırılıyorsa, bunu sadece Çanakkale Belediyesi yapsın, yapamazsa iptal edilsin demek hepimiz için üzücü olduğunu düşünüyorum. Çünkü festivaller sadece yerel halkın faaliyet alanı değil, ulusal ve uluslararası boyutta tanıtım için çok önemli.  Her şerde bir hayır vardır diyorum, umarım bu seneki festivalin iptali ilerleyen senelerde kamu ve özel sektörün bir araya gelip organizasyonu yeniden yapılandırmasına ve el birliği ile çok daha ses getirecek festivaller yapılmasına vesile olur” diye konuştu.

BİLDİM BİLELİ BU FESTİVAL HEP YAPILIR
Esnaf Muazzez Okdaş, “Bir vatandaş olarak festivalinin iptal olmamasını isterdim. 55 yıldır yapılan bir festivalinin ekonomik nedenlerden dolayı iptal olması gerçekten üzücüdür. Bildim bileli bu festival hep yapılır. Bu festivalin yapılmasını isterim” şeklinde anlattı.
 
Muzaffer Cirtel