Tehlikeli olan asansörlerin kapısına kırmızı etiket yapıştırılarak kullanılması yasaklandı. Şimdi binlerce asansör yeniden onarılarak ve ortalama 40 bin TL civarında masraf yapılacak.
 
 
4 Mayıs 2018 yılında yayımlanan Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği doğrultusunda Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çanakkale İl Temsilciliği tarafından Çanakkale ve ilçelerinde yetkililer tarafından asansörlerde kontrol yapıldı. Yapılan kontrollerde Çanakkale ve ilçelerinde toplamda 4 bin 224 adet asansör kontrol edildi. Çanakkale merkezde ise 2 bin 801 asansörün denetimi gerçekleştirildi.1306 adet asansör denetim neticesinde güvensiz olarak tespit edilmiş ve kırmızı etiket aldı. 85 asansör kusurlu olarak tespit edilip sarı etiket yapıştırıldı. 609 adet asansör ise hafif kusurlu asansör olarak görülerek mavi etiket verildi. 2 bin 212 adet asansör uygun olduğu tespitiyle yeşil etiket verildi.
TMMOB Çanakkale İl Temsilciliği yetkilileri tarafından verilen bilgiye göre, “Yeni yapılan binalardaki asansörlerin kontrolü neticesinde eğer yeşil etiket almadı ise asansörün bakımcı firma tarafından kullanıma açılmaması ve ilgili idare tarafından tescili yapılmadan binadaki asansör kullanılmaması gerekmektedir. Yeşil etiket almayan yeni bina eğer kullanıma açılırsa binada olabilecek bir kaza anında yönetici ve bakımcı firma sorumlu olacaktır. Mevcut binalarda yapılan kontroller neticesinde de kırmızı etiket alan asansöre 60 gün revizyon (eksiklerin giderilme süresi) için süre tanınmakta bu süre zarfında bakımcı firma eksikleri yaptığı takdirde bakanlığın güvensiz asansör için belirlediği süre sonunda (60 gün) denetimi tekrardan gerçekleştirilir ve uygun hale geldiyse kullanılmaya devam edilir. Eğer uygun hale getirilmediyse tekrar kırmızı yani güvensiz etikette devam eder ve ilgili idare(belediye) mühürleme işlemini gerçekleştirir. Sarı etikette de bu süre 120 gün olarak bakanlık tarafından belirlenmiştir. Kontroller yönetmelik doğrultusunda yapılmaktadır” diye bilgi verildi.

Damla Şener Okdaş