Türkiye genelinde süt ürünlerinin emniyetli ve uygun koşullarda depolanması ve ticaretinin kolaylaştırılması için lisanslı depo uygulamasına geçiliyor. Düzenlemeyle standartları hazırlanan süt tozu, peynir altı suyu tozu, tereyağı ve çedar peyniri gibi süt ürünlerinin emniyetli ve uygun koşullarda depolanması ve ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin kolaylaştırılması amaçlanıyor.
Çanakkale Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, Çanakkale’de süt tozu tesisi fabrikasının olmadığını ama Çanakkale’de lisanslı depolanma alanı yapıla bilineceğini ifade ederek, “Yapılmayacak diye bir şey söz konusu olmaz. Yapılmak zorunda Çanakkale bölgemizde mandıra tesislerimiz olsun, farklı yerlerde süt tozunu yaptırıp kendi lisanslı depolarında muhafaza altına alınabilir” dedi.
Çanakkale ‘ye en yakın Balıkesir Gönen’de yer alan bir köyde süt tozu fabrikası olduğunu ifade eden Çanakkale Süt Üreticileri Birliği Başkanı Özkurnaz, “ Çanakkale’de ise süt tozu tesisi fabrikası olan yer yok. Çanakkale bölgesinde süt tozu yapılan yerde yok. Bizim Çanakkale bölgesine en yakın Balıkesir Gönen ilçesinde Sarı köy diye bir köy var. Biga il sınırından 30 kilometre ileride o köyde bir süt tozu fabrikası var. Burada ve tek süt fabrikasında ve özellikle o bölgelere baktığımızda bir tane özel fabrika sahiplerinin süt tozu fabrikaları var. Bunlar hem süt işleme işlerini yapıyorlar hem de süt tozu işlemlerini yapıyorlar. Peynir altı suyu ve tozu ağırlık altında en az yüzde 5 olduğu toz ürünüdür. İki türlü süt tozu değerlendirmesi vardır. Bir normalde sütte peynir altı süt tozu olabilir. Bir de peynir altı suyundan çıkan suda yüzde 5 oranında nem içeriğinin olması lazım. O da peynir altı süt tozu olarak geçer” diye konuştu.
YAPILMAK ZORUNDA
Konuşmasına devam eden Başkan Özkurnaz, “Süt tozu yağlı ya da yağı tamamen alınmış, kremadan veya bu ürünlerin karışımından suyun doğrudan saflaştırılması ile elde edilen nem içeriğinin en fazla yüzde5 olduğu katkı ürünü olarak değerlendirilir. Süt ürünleri, süt tozu veya çedar peyniri en fazla üt ürünleri süt tozu, peynir altı suyu tozu, tereyağı ve çedar peynirini, Tereyağı: Ağırlıkça en az yüzde 80, en fazla yüzde 90 oranında süt yağı, en fazla yüzde 2 oranında yağsız süt kuru maddesi ve en fazla yüzde 16 oranında su içeriğine sahip olması gerekir.  Süt ürünlerinin depolanacağı lisanslı depoların taban, iç ve dış duvar yüzeyleri ile çatısının, süt ürünlerine yabancı madde karışmasını ve kirlenmesini önleyecek, güneş ışığını ve rutubeti geçirmeyecek, süt ürünlerini her türlü koku ve hava etkisi ile iç ve dış zararlardan koruyacak şekil ve nitelikte olması, tabanının ve duvarlarının yıkanabilir ve temizlenebilir, gerektiğinde dezenfekte edilebilir, kolay drene edilebilir, aşınma, dökülme, kondensasyon yapmayacak ve toksin etki yaratmayacak malzemeden olması, duvarlarında, tabanında ve tavanında çatlakların olmaması, kapılarının geniş, sızdırmaz ve zararlıların girmesini engelleyecek nitelikte olması gerekir. Çanakkale’de lisanslı depolanma alanı yapıla bilinir. Süt tozları aynı çimento tozları gibi 25 kiloluk paketlerde saklana biliniyor. Özellikle lisanslı depoculuğun özelliği de şu kurutulmuş hazır süt tozunu tutmak zorundasın. Yapılmak zorunda Çanakkale bölgemizde mandıra tesislerimiz olsun, farklı yerlerde süt tozunu yaptırıp kendi lisanslı depolarında muhafaza altına alınabilir” dedi.

İbrahim Akın Kazancı