Yaklaşık 100 bin hektarlık alanda yetiştirilen domates, yılda yaklaşık 600 bin ton civarında ürün alınıyor.  Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya, bu yıl Çanakkale domatesinin kilo fiyatının ortalarda bir yerde dengede durması gerektiğini söyledi.
 
 
Çanakkale tarla domatesinin pazara girmesiyle birlikte üreticilerin ve tüketicilerin yüzü gülüyor. Pazarlarda tarla domatesi kilosu 2 ile 5 TL arasında satılmaya başlandı. Yetkililer, fiyatın ortalarda bir yerde dengede durması gerektiğini söyledi.
Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya, tarla domatesinin pazara gelmesiyle birlikte yerli ürün yiyeceklerini dile getirdi. Domates ihracatında Akdeniz Bölgesinden Rusya’ya devam ettiğini ifade etti.
Hastalıklara karşı mücadelede başarılı bir sezon olması için temenni de bulunan Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya, “Çanakkale domatesi artık yavaş yavaş tarladan pazardaki tezgahlara yerini almaya başladı. İnşallah hastalıkla mücadele noktasında öncelikle başarılı bir sezon olur. Tabi fiyatlar noktasında değişik fiyatlar ortaya çıkıyor. Yeni tarla domatesinin ortaya çıkmasıyla 5 TL ile 2 TL arasında domatesler var. Biz burada domatesi ne çok yüksek fiyata satmak ya da düşük fiyata satmak aruzunda değiliz. Bir dengenin oluşması taraftarıyız. 3 TL civarında domatesin satılması üreticiye 1.5 TL gibi bir kazanç sağlar. Bunun sürdürülebilir olması ne kadar olacak onu da önümüzde ki günlerde yaşayıp göreceğiz. Şuan da domatesin 1.50 TL altında aşağılara inmesi domates üreticilerini sıkıntıya sokar. Bu konuda piyasa tarafından ve tüketiciler tarafından bilinmesini doğru olduğunu düşünüyorum. Domates ihracatında özellikle Akdeniz Bölgesinden Rusya domates ihracatı zaman zaman bütün yıl boyunca olağan şeylerdir.  Bunun da zaman zaman durduğu oluyor. Şuan biz ürettiğimiz domatesi iç piyasada tüketmeye öncelik veriyoruz. Özellikle Çanakkale bölgesinde domatesle ilgili bir ihracat durumu şuan da yok. Azda olsa Akdeniz bölgesinde ihracat devam etmektedir. Burada fiyatların iyi yerlere çıkması içinde üretici açısından bakarsak, ihracatın daha ılımlı artması gerekiyor. Üreticinin ve tüketicinin de memnun olduğu bir sezon diliyoruz.  Zaman zaman domatesin 50 kuruş olduğu durumlarda da satmak durumunda kaldık. Bunun doğru olduğunu düşünmüyorum” dedi.
 
Damla Şener Okdaş