Çanakkale’de ise bal üreticilerinin büyük toptancılara bal vermesiyle birlikte ihracata katkı sağlanıyor. Çanakkale Arıcılar Birliği kendi üyelerini kontrol eden ve ballarının kaliteli bir hale gelmesini sağlayan önemli bir sivil toplum kuruluşu olarak farklılık yaratıyor. Çanakkale olarak yıllık bin 300 ton bal üretiyor. 
Arıcılar Birliği'nin kendi üyelerini kontrol eden ve ballarının kaliteli bir hale gelmesini sağlayan önemli bir sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade eden Arıcılar Birliği Başkanı Cahit İleri, “Biz arıcılıkta kaliteye dikkat ediyoruz. Özelikle ürettiğimiz balların çok kaliteli olması için arıcıların eğitime dikkat ediyoruz. Özellikle kendi mesleğinin zirvesinde olan eğitmenleri arıcılarla buluşturuyoruz. Onları eğitime tabi tutuyoruz. Kendi tesisimizde, kendi markamızla paketliyoruz. Üretilen tüm balları Ege Üniversitesi'ne bağlı bir laboratuvarda tahlil ettiriyoruz. Bu tahlil 9 parametrede yapılıyor. Dolayısıyla balın içindeki polen analizinden tutun da içindeki ilaç kalıntısına varıncaya kadar her şey inceleniyor. Eğer Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'ne uygun görülürse paketlemeye giriyor. Analiz ücreti yüksek olduğundan bireysel olarak bunu yapmak zor. Bir analiz 1000-1500 TL'ye mal oluyor. Bu son derece özel ve güzel bir konudur. Biz üreticiyi korumak adına birlik olarak yapıyoruz. Bu bizim diğerlerinden farkımızdır.  Arıcılar Birliği'nin kendi üyelerini kontrol eden ve ballarının kaliteli bir hale gelmesini sağlayan önemli bir sivil toplum kuruluştur. Birliklerin ürettiği ballarla ihracat yapmasının dünyaya Türk balını tanıtmada büyük katkı sağlayacak. Piyasada tabi ki olumsuz ballar da var. Ama birlikler kanalıyla alımlar artarsa olumsuzlukların da piyasadan kalkmasını sağlarız” dedi.

Damla Şener Okdaş