Bu yıl 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 93’üncü yıl dönümü kutlanacak. Çanakkale Liman Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinliklerde, yıllardır yapılmayan yağlı direk yarışması dikkat çekti. Yaklaşık 10-12 yıldır yapılmaya Denizcilik bayramının sembolü olan yağlı direk yarışması, bu bayram kutlamalarda yer alacak. Yat Limanı mevkiinde gerçekleştirilecek olan yarışmada 7 metrelik kazığın üstü gres yağı ile kaplanacak. Yarışmaya katılan vatandaşlar direğin ucundaki Türk bayrağını almak için yarışacak.
 
KABOTAJ BAYRAMI’NIN EN ÖNEMLİ ETKİNLİKLERİNDEN BİR TANESİ
Çanakkale Liman Başkanı İsmail Gümüş, yağlı direk yarışmasının kabotaj bayramının sembolü olduğunu söyleyerek, “Biz Çanakkale Liman Başkanlığı olarak Denizcilik Bayramı’nın 93’üncü  yılını kutlayacağız. Yağlı direk yarışmaları nereden baksanız 10-12 senedir yapılmıyor. Biz tekrar bunu hayata geçirerek, tekrar yarışmalara başlamayı düşündük. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın en önemli etkinliklerinden bir tanesi. Bu etkinliğin tekrar başlaması iyi oldu. Bayramın esas amaçlarından bir tanesi de bu.Halk bu etkinliğe daha fazla ilgi gösteriyor. Bundan sonraki senelerde inşallah bir sakatlık çıkmazsa devam etmeyi düşünüyoruz. Yat Limanı’nda 7 metrelik bir kazık dikilecek. Bu kazığın üstü gres yağı ile kaplanacak. Yarışmaya katılan vatandaşlar kazığın üstünde asılı olan bayrağı almak için çaba gösterecek. Yapılan etkinliklere bütün vatandaşlarımız davetlidir.” İfadelerini kullandı.
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 93 yıl dönümü kutlamalarında hazırlanan etkinlikler şöyle; 28,29,30 Haziran tarihleri arasında İçdaş Yelken Kulübü önünde yelken yarışması gerçekleştirilecek. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın yıl dönümü olan 1 Temmuz tarihinde gün boyu Deniz Müzesi ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı gemi ücretsiz olarak halkın ziyaretine açılacak. Saat 09.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda resmi tören düzenlenecek. Ardından deniz şehitleri adına denize çelenk bırakılacak.  Saat 13.00  Balıkçı Barınağı ve Yat Limanı arasından deniz dibi temizliği yapılacak. 17.00 ile 18.00 arasında yağlı direk yarışması gerçekleştirecek. Gün içinde yapılacak etkinliklerle 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 93’üncü yıl dönümü coşkuyla kutlanacak.
 
Muzaffer Cirtel