Bu yıl ilki düzenlenen ve Biga Belediyesi tarafından organize edilen Biga Alışveriş ve Kültür Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Festivalde tezgah açan esnaflar ürünleri indirimli satarken, vatandaşlar da bol bol alışveriş yapıyor. Alışverişten yorulan ziyaretçiler aynı zamanda eğlencelerle de güzel vakit geçiriyor.

Üç gün açık kalacak olan Biga Alışveriş ve Kültür Festivali, 20 bin metrekarelik alana sahip kapalı pazar alanında pazarcı ve esnaflar tezgahlarını açtı. Bu yıl ilki düzenlenen festivalin açılışına Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Belde Belediye Başkanları, Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ünal Özcan,Oda başkanları, iş adamları, daire amirleri vatandaşlar katıldı.  
 
BU ZORLU DÖNEMDE BİZİM BÜTÇEMİZE KATKI  SAĞLAYAN BİR ETKİNLİKTİR
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, esnafın önemini vurgulayarak, “Öncelikle valimize seslenmek istiyorum. Çanakkale’mizin her yerinde esnafla, halkla ilgili nerde bir etkinlik varsa sayın Valimiz orada. Her sorunumuzu böyle çözen ve böyle bir devlet adamı ile Çanakkale’de görev yaptığım için onur duyuyorum. Biz Çanakkale’deki il genelinden sorumlu, onların hak ve sorunlarını çözmekle mükellef olan ve onlara yasaların bize verdiği çerçeveleri içerisinde hizmet eden bir birimiz. Esnaf ve sanatkar, bulunduğu ilde, ilçede, mahalle ve sokakta tüm halka hizmet veren  ve onların her işinde kapısını açık tutan bir kesim. Bu kesimin özellikle yerel esnafın devletin her birimi olan genelde ve yerelde  desteklenmesi gerekiyor.  Şu bir gerçek ki, gün gelir cebinizde paranız olmaz, bakkalınıza, manavınıza gidersiniz ‘üç gün sonra vereceğim’ dersiniz. Çünkü bir veresiye uygulaması vardır. Ama  dünya düzeninin değişmesi ile birlikte bir çok yerde, cebinizde paranız ya da kredi kartınız yoksa alışveriş yapamazsınız. O yüzden esnafımızın kıymetini bilin.  Onun için burada Biga Belediye Başkanımızın burada Çevre İlçeleri de kapsayan, bu zorlu dönemde bizim bütçemize katkı  sağlayan bir etkinliktir.  Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve bunun devamlı hale gelmesini istiyorum. Zor dönemlerden geçtiğimizi biliyoruz. Ama ne kadar zor bir zamandan geçersek geçelim, Esnaf ve Sanatkar her zaman devletinin yanında.” İfadelerini kullandı.

BİGA FESTİVALİNE, FESTİVAL DE EN YAKIŞTIĞI ŞEHİRLE BULUŞTU
Festival hazırlıklarının haftalar öncesinden başladığını söyleyen, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, “Bizler bugün çok heyecanlı ve çok mutluyuz. Zira çok bekledik ve hasret kaldık. Kıymetli Bigalı hemşerilerimiz istedi ve bu hasreti bitirmek de bizlere borç oldu. Biga festivaline, festival de en yakıştığı şehirle buluştu. İlkini düzenlediğimiz ‘Biga Alışveriş ve Kültür Festivalimiz’ öyle 2-3 günde alınan bir kararla, bu olsun, şöyle olsun, biz yaptık oldu anlayışıyla yapılmıyor. Hazırlıklarımıza haftalar öncesinde, kılı kırk yararcasına başladık. Farklılıklarla, farkındalıklar oluşturarak sahaya indik. 7’den 70’ye en kıymetlilerimiz olan Bigalılara ses verdik ve minicik yavrularımızdan tutun da gençlerimize, onlardan tutun da büyüklerimize, annelerimize, babalarımıza, esnafımıza, derneklerimize; kısacası her kesimden her yaşa kadar ulaştık. Herkesin isteğini dinlemeye çalıştık ve gözlerdeki heyecana, gönüllerdeki birliğe ortak olduk. Bunları yaparken farklı dünya görüşlerine farklı anlayışlara her zaman saygılı olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Çünkü biz 55 bin olarak birlikte Biga’yız. Sen yoksan bir eksiğiz. Gönül koymaya, kırmaya değil; Gönüller yapmaya ve o gönüllerde yaşamaya geldik. Ben bu duygularla sözlerime son verirken, ‘Biga Alışveriş ve Kültür Festivali’mizin Biga’mıza hayırlı olmasını diliyor. Siz saygıdeğer misafirlerimizi kıymetli Bigalı hemşehrilerimi ve sosyal medyadan ve televizyon ekranlarından bizleri canlı takip eden izleyicilerimizi en kalbi duygularımla selamlıyorum. Böylesi coşkulu festivalin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Tüm misafirlerimiz ve çocuklarımız için iyi eğlenceler temennisinde bulunarak, esnafımıza hayırlı işler ve vatandaşlarımıza da hayırlı alışverişler diliyorum. ” şeklinde konuştu.
 
İTHALAT VE İHRACAT 3 MİLYAR  DOLAR
 Biga’nın ülke ekonomisine kattığı değere değinen Biga Kaymakamı Mustafa Can, “Biga’mız tarım ve hayvancılık, sanayi ve ticarette İlimizde ve bölgemizde bir  cazibe merkezi olmaya, büyük yatırımcıları çekmeye ve ülkemizin ekonomisine katkı sunmaya aday olan ve bunu da gerçekleştiren İlçelerimizden birisi. 2018 yılı Tarım ve Hayvancılık üretim değeri olarak, ülke ekonomisine yaklaşık 1,5 milyarlık bir katkı sunan ticaret  hacmi olarak ithalat ve ihracatı toplam 3 Milyar dolar olan bir ilçeden bahsediyoruz. Tüm sanayicilerimiz, esnafımızla, devletimizin destekleriyle çalışmaya devam ediyoruz. Biga Belediyemizin ilkini gerçekleştirdiği, esnafımıza da ciddi katkı sunacak olan festivalin başta esnafımız olmak üzere tüm Biga halkına, dışardan gelen vatandaşlarımıza hayırlı, bol bereketli kazançlar sunmasını temenni ediyorum.” dedi.

AVRUPA BURADA OLACAK
Konuşmasında Eski günlerdeki Yerli ve milli kültüre değinen Vali Orhan Tavlı “Gönüllerin Şehri Biga’mızda düzenlenen Biga Alışveriş ve Kültür Festivali bugünden geleceğe hayırlar ve bereket getirsin inşallah. Doğru zamanda doğru iş yapanları kutluyorum. Hepinizin bildiği gibi 1915 Çanakkale Köprüsü 18 Mart 2022 yılında hizmete açılacak. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımızın katılımlarıyla 18 Mart 2017’de temeli atılan sadece bir köprü değil tarım, turizm, kültür, istihdam kısacası her şey demek olan bir eserdir. Bu festivalin başlamasının anlamı da birincisi yapılan festivalin Çanakkale Köprüsü 2022 yılında  açıldığında sadece Çanakkale’nin ilçeleri burada olmayacak. Avrupa burada olacak. Gönüllerin şehri Biga’nın Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’ı tebrik ediyorum. Çok büyük bir vizyon katmış. 2019’ban 2022’ye bu bir hazırlık olacaktır.  1915 Çanakkale Köprüsü tamamlandığında göreceksiniz burada on binler, hatta milyonlara varan Avrupa burada olacak. İstanbul burada olacak. Şunu özellikle ifade etmek istiyorum. Alışveriş ve Kültür Festivali, Alış Veriş bir kültür. Bizim Alışverişte de yerli ve milli olanı tercih etmek. Biz çocukluğumuzdan beri o kültürle yetiştik. Okullarda öğretmenlerimiz ailelerimiz bizleri bu kültürle yetiştirdi. Siz de Biga’da yerli ve milli olana sahip çıktığınız için teşekkür ediyorum.” dedi.
Vali Orhan Tavlı konuşmasının devamında Biliyorsunuz geçen sene Çanakkale’de Turizm ve Kültür yılıydı. Sadece  2018’le kalmıyor Çanakkale. Burada yaptığımız çalışmalarla kültürü, turizmi ve istihdamı devam ettiriyoruz. Burada da hem ekonomiye can veriyoruz hem de kültürümüzü yaşatıyoruz. İnsanları bu tür etkinliklere bir araya getirerek kaliteli  ve ucuz alışveriş keyfini yaşatırken, bir araya gelerek düşüncelerimiz paylaşıyoruz. Bu festival inşallah daha da güçlenerek büyüyecek.  İlk olmasına rağmen alışveriş yapan çok vatandaşımızı görüyorum. Bu festivalin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve beraberindeki heyet stantları teker teker gezdi.
 
Bünyamin Nami Tonka