Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından hazırlanacak olan, TÜBİTAK tarafından desteklenen  “Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar ve Bilime Yolculuk” adlı yaz bilim kampı için proje toplantısı gerçekleştirildi.

Bu yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi adına 12’ncisi düzenlenecek olan TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı kapsamında yapılacak olan “Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar ve Bilime Yolculuk” Yaz Bilim Kampı – 2019 projesi proje ekibi il toplantısını Parion Hotel’de gerçekleştirildi. Proje yürütücüsü ÇOMÜ Eğitim Fakültesi öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Arzu Bayındır, geçmiş dönemlerde yapılan kamp görseller ile bilgilendirme yaptı. Projenin TÜBİTAK, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı,  Çanakkale Valiliği,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Özel  Kolej, Manisa Soma Kaymakamlığı ve Soma İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile, İstanbul Darüşşafaka Eğitim Kurumu işbirliği ile planlanan projede Ortaokul 6.sınıfa devam eden 7. sınıfa geçmiş, akademik başarıları yüksek, sosyal ve  bilim yatkınlığı olan, devlet okullarına devam eden 12 yaş çocuklar çalışma gruplarına  alınıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve farklı üniversitelerden alanlarında uzman öğretim elemanları tarafından yürütülen programa, 24-29 Haziran 2019  tarihlerinde Çanakkale ve  Darüşşafaka Eğitim Kurumlarından çocuklar  katılırken, 01- 06 Temmuz 2019 tarihleri arası  Çanakkale ve Soma,  08-13 Temmuz 2019 tarihleri arası ise; Çanakkale’den oluşturulan grup  ile birlikte  Gazi ve Şehit Çocukları da  programa alınacaklar.

Yapılacak proje hakkında konuşan proje yürütücüsü Öğr. Gör. Arzu Bayındır,  “2006 yılından bu yana TÜBİTAK destekli 10 . kez, üniversitemiz adına 12.’si gerçekleşecek olan kamp programının içerikleri yenilenerek program hazırlıkları tamamlanmıştır. Bilim Kampının amacı, 7. sınıfa geçmiş katılımcı öğrencilerin fen ve sosyal bilimler alanlarına yönelik; popüler bilimle tanışmalarını, yaşamla içi çeliğini tanımalarını, bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğu gerçeği ile bilimsel farkındalıklarını sağlamaktır. Bilimin yaşamımız üzerine etkilerini ve bilimin yaşamımızı nasıl doğru yönlendirdiğini sezdirmenin yanında farklı disiplin alanlarına yönelik hazırlanan etkinliklerle tanışmaları sağlanacak; bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğu verilmeye çalışılacaktır. Kamp etkinlikleri ana merkezi Çanakkale Özel Kolej Yerleşkesi olup, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi, Çanakkale ilinin doğal ve kültürel kaynaklı eğitim ortamları eğitsel amaçlı kullanılarak öğrencilerde farkındalık yaratılmaya çalışılacaktır. Bu anlamda derslik, işlik ve laboratuarlar yanında, doğanın kendisi, müzeler, Astrofizik Araştırma Merkezi Ulupınar Gözlemevi, orman alanları, Troya Müzesi, arkeolojik kazı alanları birer eğitim ortamı olacaktır. Gözleme, sorgulamaya, problem çözmeye ve yaparak yaşayarak öğrenmeye dayalı bir yaklaşım ön planda tutulacaktır. Bu projede bu güne kadar  yaklaşık bin iki yüz elli öğrencinin katılımcı olarak yer almıştır. Uzun yıllar daha fazla öğrencimizle birlikte olmak dileği ile tüm proje ekibi arkadaşlarıma,öncelikle bizleri destekleyen ve geleceğimiz çocuklarımızla bizleri buluşturan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na sonsuz teşekkürlerimi sunarım.” şeklinde konuştu.
 
Muzaffer Cirtel