Forbes dergisinin Çanakkale’yi “En ideal kent” seçmesinin ardından siyaset adeta karıştı. Bu başarıyı hem hükümet hem de Çanakkale Belediyesi kendisine mal etmek isteyince tartışma başladı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın açıklamalarının ardından belediye meclisi toplantısının konusu da bu oldu.
 
Forbes dergisi, her yıl yaşanabilir ideal kent araştırması yapıyor. Son araştırmaya göre Çanakkale zirveye çıktı. Kenti sevindiren bu açıklamaların ardından  AK Parti ve CHP’den karşılıklı açıklamalar geldi.  AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan son olarak, “Çanakkale merkez belediyesi, bazı tavırlarında, tüm Çanakkale’nin başkanıymış gibi davranıyor. Çanakkale’nin patronu benim havasından acilen vazgeçmesi lazım. Forbes dergisini değerlendirirken Çanakkale yapmış gibi değerlendiriyor. Okusa altını, görecek. Eğitim kriterleri, sağlık, ulaşım güvenlik vs kriterleri var. Kişi başına yatırımı en fazla olan il Çanakkale olduğu için Çanakkale birinci oldu. Çanakkale belediyesinin hangi projesi var bize örnek olan.” açıklamasını yapmıştı.

Bu açıklamanın ardından Çanakkale Belediye Meclisi Haziran ayı 1. Oturumu önceki gün gerçekleştirildi. Meclis toplantısında gündem dışı konuşma yapan Başkan Gökhan,  Forbes dergisi tarafından Çanakkale’ye verilen “en ideal kent”  unvanı hakkında konuştu.  Başkan Ülgür Gökhan,  yaptığı konuşmada Çanakkale’nin bu sıfatlarının korunması için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Gökhan, “Bundan hepimiz mutluluk duymalıyız. Abartma değil. Hepinizin akrabaları gelip buraya yerleşmek istemiştir. Gelsinler tabi inşaatlarımız, dairelerimiz satılsın. Gelsinler ama mevcut binalara otursunlar. Yeni imar planı oluşmasın. En mutlu şehirlerden de biriyiz. Bunlar bizi mutlu eden konular. Burada insanların yaşam tarzları, özgürlükleri, ayrıştırma olmaması, insanların barış içerisinde yaşama gayreti dolayısıyla burası mutlu kent unvanı kazanmaya hak kazanıyor. Umarım mutluluğumuz devam eder. Daha da mutlu olmak adına çaba gösteririz. Hepimiz bu sıfatlarımız korumak için gayret etmek zorundayız. Bu sıfatlar kolay elde edilmiyor. Belediye çalışanları, belediye meclis üyeleri, hepimiz bu sıfatları muhafaza edip daha ileri gitmek için mücadele etmek zorundayız” dedi.
DEVLET YATIRIMLARININ ÇOK BÜYÜ PAYI OLDUĞUNU BİLİYORUZ
 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın yaptığı konuşmanın ardından konuyla ilgili söz alana AK Parti Belediye Meclis üyesi Nilgün Gökser, Çanakkale’yi Türkiye’nin en yaşanılabilir ve en mutlu kenti yapan devlet yatırımları olduğunu vurguladı. Gökser, “Sayın başkan, değerli meclis üyeleri, belediyemizin çok kıymetli çalışanları ve sevgili Çanakkale halkı geçmiş bayramınızı en içten duygularımla tebrik ederim.  Çanakkale her geçen gün daha yaşanabilir, daha ulaşılabilir bir kent olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu ilerlemede saygınlığı olan kurum ve kuruluşlar tarafından da teyit edilmektedir. FORBES dergisi Çanakkale’yi Türkiye’nin en yaşanılabilir ve en mutlu kenti seçti.  Bunda devlet yatırımlarının çok büyü payı olduğunu biliyoruz. Çanakkale’mizde, yenilenmeyen okul, hastane, kamu hizmet binası kalmadı. Ana arterlerde yollarımız bitti, Küçükkuyu, Assos, Eceabat, Karabiga gibi tatil beldelerimizde ise çalışmalar son hızla devam ediyor. Yerel yönetimlerimizin de şehrimizin bu yönde gündem olmasında şüphesiz büyük katkısı vardır buna en butik örnek ise Çanakkale’mizde mavi bayraklı plajların sayısıdır. Bugün merkez ve ilçelerimizde mavi bayrak alan plaj sayımız 17’dir.” dedi.

ŞEHRİMİZDEKİ ESTETİK PROBLEMİNE BİR ÖRNEK VERMEK İSTİYORUM
AK Parti Belediye Meclis üyesi Nilgün Gökser, şehirde bulunan estetik problemlerine değinerek, “Çanakkale’mizin marka değerini artırmak için yapılan onca iş var fakat bazen iş yoğunluğundan olsa gerek bazı küçük ayrıntıların gözden kaçtığını düşünüyorum ve bu gözden kaçışın maalesef ciddi bir estetik problemini gündeme getirdiğini düşünüyorum.  Ben sanat tarihçisi ve turizmci kimliğimle bu estetik kavramını biraz açmak isterim.  Estetik yalnız sanatla ilişkilendirilen bir kavram olmaktan çok günümüzde insan yaşamının her alanında varlığına gereksinim duyulan ve sorgulanan bir nitelik haline gelmiştir. Estetik, insanın yaşamını sürdürdüğü fiziksel çevre içinde oldukça önem taşımaktadır.Birey yaşamını sürdürdüğü fiziksel çevre ve bu çevrede yer alan doğal, yapay, kültürel, tarihi, sosyal ve görsel öğelerle sürekli etkileşim içindedir. Bu etkileşim sürecinde de çevre koşullarını denetlemeyi, çevresini düzenlemeyi, daha yaşanabilir biçime dönüştürebilmeyi amaçlar. Günümüzde bir kentin gelişmişliği ve çağdaşlığı, doğal ve yapay donatılarının göze hoş gelecek biçimde düzenlenmiş olmasıyla, kent estetikliliğiyle değerlendirilmektedir. Bireylerin sağlıklı, mutlu, keyifli yaşamaları görsel bakımdan iyi çözümlenmiş işlevsel ve estetik çevrelerin oluşmasına bağlıdır.
 
Bu söylediklerimi temele alarak; Şehrimizdeki estetik problemine  bir örnek vermek istiyorum. Türkan Saylan Tesislerinin önüne, kaldırıma konulan bir dondurma tezgahı var. Bu tezgahın bunca övgüye mazhar olan Çanakkale’ye yakışmadığını düşünüyorum. Estetik açıdan çok güzel onlarca dondurma tezgahı var AVM’ler de, caddelerde, sokaklarda örneklerine rastladığımız. Neden onlardan birisi belediyemize ait bu sosyal tesiste bu “sıradan” yapının yerinde bulunmasın? Öyle bir dondurma tezgahı koyalım ki oraya vatandaşlarımız, şehrimizi ziyarete gelen yerli yabancı turistler bu tezgahın önünde fotoğraf çekilmek istesinler. Bunu yapacak aklın, kapasitenin belediyemizde olduğuna inancım tamdır. Burada altını tekrar çizmek isterim işaret ettiğim konu bir dondurma tezgahından ibaret değildir, işaret ettiğim konu şehrimizi markalaştırma adına daha dikkatli ve özenle çalışmamız gerektiğidir.” ifadelerini kullandı.
GÜREŞ TAKIMI KURULUYOR
Çanakkale Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısı belediye bünyesinde olacak güreş takımı için ilk adım atıldı. Meclis toplantısında söz alan MHP Belediye Meclis üyesi Evren Yalçın Çanakkale'de güreş sporunun alt yapıdan yetişmesi gerektiğini söyleyerek, bir  güreş takımı için çalışmalara başlanması gerektiğini söyledi. Çanakkale Belediye Başkanı ise yapılan bu teklife olumlu yaklaştı.
Sosyal medya üzerinden açıklama yapan MHP Belediye Meclis üyesi Evren Yalçın, “Bugün yapılan Çanakkale Belediye Meclisi toplantısında tarafımdan teklif edilen Çanakkale Belediye Spor bünyesinde Güreş Takımı kurulması hususunda Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan'dan sözü aldık. Tüm Çanakkale Güreş Camiasına hayırlı olmasını diliyorum.” İfadelerini kullandı.

Arzu Baladur