Bolat, “İlimizde 17 adet Mavi Bayraklı plaj bulunmaktadır. Mavi Bayrak başvuruları TÜRKÇEV’e yapılmaktadır. Plaja Mavi Bayrak verilebilmesi için yüzme alanında üst süte alınacak 20 numunenin yüzme suyu kalitesi analiz standartlarına uyması gerekmektedir.” dedi.
Tatil sezonunun  başlamasıyla birlikte vatandaşlar denize girmek için en temiz plajları aramaya başladı. Doğal güzellikli ve saklı koyları ile birçok plajı bünyesinde barındıran Çanakkale’de toplamda 17 adet Mavi Bayraklı plaj bulunmaktadır. Bir plajın Mavi Bayrak alabilmesi için TÜRKÇEV’e başvuru yapması gerekmektedir.  Yapılan başvurunun ardından yüzme alanından üst üste alınacak 20 numunenin analizi sonucu 33 kriteri sağlayan plajlar Mavi Bayrak almaya hak kazanmaktadır. 
33 KRİTERİ SAĞLAYAN PLAJLARA TÜRKÇEV TARAFINDAN MAVİ BAYRAK VERİLMEKTEDİR 
Konuyla ilgili açıklamalar yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Mavi Bayrak için numune alınan plajların 33 kriteri sağlaması gerektiğini söyleyerek, “İlimizde 17 adet Mavi Bayraklı plaj bulunmaktadır. Mavi Bayrak başvuruları TÜRKÇEV’e yapılmaktadır. Plaja Mavi Bayrak verilebilmesi için yüzme alanında üst süte alınacak 20 numunenin yüzme suyu kalitesi analiz standartlarına uyması gerekmektedir. Uygun olması halinde izleme noktasına alınan ve Türk Çevre Eğitin Vakfı tarafından belirlenen 33 kriteri sağlayan plajlara TÜRKÇEV tarafından Mavi Bayrak verilmektedir.  TÜRKÇEV’ yapılan başvuru Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze iletilir. 09/01/2006 tarih ve 26048 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği kapsamında oluşturulan yüzme suyu komisyonu tarafından plajın yüzme alanı olarak kabul edilmesi için yerinde inceleme yapılarak rapor hazırlanır. Plajın fiziksel koşullarının uygun olması halinde, yüzme suyu izleme noktası kapsamına alınır ve yüzme suyu örnekleri Sağlık Müdürlüğü tarafından yüzme dönemi içerisinde alınır.” İfadelerini kullandı. 
NUMUNE ALIMLARI TÜM İLÇELERDE AYNI ANDA GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR
Analiz sonuçlarının olumsuz gelen plajların gerekli incelemelerin yapıldığını söyleyen Ömer Bolat, “09/01/2006 tarih ve 26048 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği’nin 10’uncu maddesi kapsamında 09/04/2019 tarihinde düzenlenen komisyon toplantısında; ilimizde 23 adet Yüzme Suyu İzleme ve 13 adet Mavi Bayraklı Yüzme Suyu İzleme noktası olmak üzere 36 farklı noktadan yüzme suyu numunesi alınmasına karar verildi. Numune alımlarına 15.05.2019 tarihinde başlanarak 10 defa numune alınması ve numune alımlarının Eylül ayında sonlandırılması planlamıştır. Numune alımları tüm ilçelerde aynı anda gerçekleştirilmektedir. Analiz sonuçları uygun gelmeyen ve analiz sonuçlarına göre profilleri bir alt sınıfa düşen plajların komisyon tarafından tespit edilerek gerekli inceleme ve denetimler yapılmaktadır.” Şeklinde konuştu. 
ÇANAKKALE’DE MAVİ BAYRAKLI PLAJLAR
Çanakkale’de bulunan 17 adet Mavi Bayraklı plajlar şunlar; Çanakkale Belediye Barış Plajı,  Çanakkale Belediyesi Mega Beach Halk Plajı, Çanakkale  Belediyesi Güzelyalı Halk Plajı, Kepez Belediyesi Halk Plajı, Surf Eğitim Okulu Plajı, Hamzakoy Plajı, Geyikli Belediyesi Halk Plajı, Karabiga Belediyesi Halk Plajı, Ilıca Plajı,  Küçükkuyu Belediyesi Mıhlı Halk Plajı, Club Hotel Gültür, Palace Hotel Olive Odore, Assos Nazlıhan Hotel, Assos Park Hotel, Assos Eden Beach Hotel, Club Albena, Assos Gardens Hotel

Muzaffer Cirtel