Pazarda dilimli karpuz dönemi
Daha çok Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde gördüğümüz dilimli meyve sebze uygulaması ilk defa bu yıl Çanakkale pazarlarındaki tezgahlarda yerini aldı. Cuma pazarında kurulan pazarlarda bir süredir dilimli karpuz satışlarını gören vatandaşlar, “AB’ye karpuzla girdik” diyerek uygulamaya karşı gördükleri şaşkınlığı gizleyemedi. 
 
Çanakkale sebze ve meyce memleketi. Başta domates olmak üzer birçok sebze ve meyvemizle dünyaya nam salmış bir iliz. Bu yüzde Çanakkale pazarları hep kaliteli ve sağlıklı ürünlerle daha çok tanınıyor. Vatandaşlar daha çok pazarda alışveriş yapıyor. Bu yıl ilk defa pazarda yeni bir uygulama ile karşılaştık. Daha çok AB ülkelerinde gördüğümüz dilimli meyve ve sebze uygulamasını artık Çanakkale pazarlarında da görmeye başladık. Bu uygulama daha önce küçük kase içinde dilimli erik ile karşılaştık. Birkaç eriğin konulduğu küçük kaseler 10 TL’de satılmaya başlandı.
Daha sonra ise dilimli karpuz ile karşılaştık. Pazarda bir çok tezgahta dilimli karpuzları gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Bu tür uygulamayla pek karşılaşmayan vatandaşlar, AB’de görülen sistemin Çanakkale’ye geldiğini belirterek, “Karpuz ile AB’ye girdik” dedi.
Esnaflar ise bu yıl ilk defa böyle bir uygulamaya başlamalarının altında iki sebebin olduğunu söyledi. Birinci sebebin yeni çıkan karpuz fiyatının pahalı olması ve vatandaşların bir karpuzu alması olarak gösterildi. Şimdiye fiyatı biraz düşse de bir karpuz 50 TL civarında fiyatla satıldığı günler oldu. İkinci neden ise bir karpuzun bir aile çok gelmesi nedeniyle zayi olmaması için dilimlerin tercih edildiği ifade edildi. Bu iki nedenden dolayı bu yıl Cuma Pazarı’nda dilimli karpuz uygulaması ile karşılaşıldı.
 
FİYATLAR DÜŞÜYOR
Öte yandan aylardır yüksek fiyatla satılan bazı ürünler ise havaların ısınması ile biraz düşüşe geçti. Pazarda fiyatlar giderek düştü. Tüketici ve üreticilerin yüzü güldü. Yeşil biberin fiyatı en yüksek 20 TL satılırken şimdi 2 TL den satılmaya başladı. Birçok sebze ve meyve fiyatında indirim gerçekleşti.
Pazar da fiyatlar soğan kilosu 2 TL, taze kabak 2 TL, domates 3 TL, salatalık 2.5 TL, pazı 2.5 TL, Ayşe kadın fasulye kilosu 8 TL, bakla kilosu 2TL olarak satılıyor. Limon filesi 4 TL olarak satılıyor.
Meyve ise portakal kilosu 4 TL, çilek kilosu 8 TL, kiraz kilosu 8 TL olarak satılıyor
Damla Şener