Meşhur Çanakkale domatesi ekimi başladı, çiftçiler acı haberi verdi
Fiyatlar düşmez
 Bu umudumuzu suya düşürecek acı haberi çiftçiler verdi. Maliyetlerin yüksek olmasa nedeniyle çiftçiler, Çanakkale domatesinin kilosunun 3 ile 5 TL arasında satılacağını ifade etti
 
Çanakkale sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip. Çiftçiliğin geliştiği kentte en önemli ürünlerden biri de domates. Lezzetti, kalitesi ve kokusu ile nam salmış bir ürün Çanakkale domatesi.  Bu kadar önemli bir ürünü son yıllarda çok yüksek olması nedeniyle vatandaşlar doya doya yiyemedi. Sera domatesinin bile bu yıl çok pahalı olduğu pazarda gözler Çanakkale domatesine çevrildi.
Havaların ısınması ile domates tohumu toprakla buluştu. Haziran ayında ilk ürünlerin tüketici ile buluşması bekleniyor. Vatandaşların şimdiden merak ettiği ise tarla domatesinin pazara gelmesi ile domates fiyatlarının düşüp düşmeyeceği. Hem meslek odaları hem de çiftçiler bu konuda iç açıcı açıklama yapmadı. Maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle fiyatların fazla düşmeyeceği belirtildi. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya da maliyetlere vurgu yaptı. Kaya, “Domates fiyatları da diğer sebze fiyatları da kış aylarında ciddi şekilde fiyatları arttı. Önce sebebine bakmak lazımdır. Yaşaman günlerde fiyatlar zamanla geriye giriyor. Domates, biber, patlıcan ve diğer sebze fiyatları yavaş yavaş geriye gidiyor. Bunun sebebi de kış aylarında seralardan mahsuller pazara geliyordu. Şu günlerde ise artık özellikle patates ve soğan gibi ürünler tarla ürünü olarak gelmeye başladı. Tarla mallarının da yavaş yavaş gelmesiyle beraber pazarda fiyatlar normal seviyeye düşmeye başladı. Bura da önemli olan bu seviyenin çok düşüp üreticiyi üzmemesidir. Üretici ve tüketiciyi memnun edecek fiyatların oluşmasını sağlamalıyız. Biz hiçbir zaman ürünlerin çok pahalı olmasını ve çok düşük fiyatlara satılmasını da uygun bulmuyoruz. Bir önce ki yıl çok düşük fiyata satılan bir mal önümüzde ki yıl para kazandırmıyor diye düşünerek dikimi gerçekleştirmiyor. Bu sene yaşadığımız gibi bir yıl sonra çok ciddi şekilde fiyat artışlarına maruz kalıyor. Yüksek fiyatlara tüketici bunu almak zorunda kalıyor. Halbuki bir istikrar olsa o istikrar çerçevesinde fiyatlar dolaşa ciddi şekilde üretici ve tüketici de bu işten memnun olacağını düşünüyorum. Kazana bilen fiyatlar olması lazımdır. Domatesin pazarda 2,50 TL civarında olması tüketiciyi üzmez, üreticiyi de bu malın 1 TL’den satmasına sebep olur. Dolayısıyla üretici 1.25TL’den ürünü satarsa bu üründen para kazanır. Bunun yanında biber gibi ürünlere kilosu 5 TL’den olursa 2 TL yerinden çıkar. Üretici de tüketicide bu işten para kazanmış olur. Domates 3 ile 5 TL arasında olursa tüketici tarafından çok pahalı karşılanmaz.” Dedi.  
Domates üretimi de yapan çiftçi Murat Palaoğlu de maliyetlerin yüksek olmasından yakındı ve fiyatların fazla düşmeyeceğini şu nedenlerle ifade etti; “Tarla domatesinin gelmesiyle beraber domates fiyatları da düşmeye başlayacak. Domatesler bol olacağı için fiyatlarda bir düşme yaşanır. Yaklaşık olarak en fazla 2.50 -3 TL arasında olabilir. Ondan fazla düşmez. Çünkü maliyetleri çok fazladır. “
Çiftçi Muazzez Okdaş ise “Daha tarla domatesi başlamadı.  Domatesin de pahalılaşma sebebi hava sıcaklıklarının artığı için ondan fiyatlar arttı. Bu sene pazarlarda domates fiyatları 2.50- 3 TL arasında satılmaya başlar. 2 TL’nin altına düşmez” tahmininde bulundu.
Damla Şener