Tohum Takas Şenliği, Tohum çeşitliliğini korumak ve atalık tohumların yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla geçen yıl ilk kez düzenlendi. Çanakkale Tohum Takas Şenliği’nin bu yıl ikinci gerçekleştirildi. Düzenlenen etkinliğe Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Renkli görüntülerin yanşadığı Tohum Takas Şenliği’nde yaklaşık 10 bin tohum ve fidenin dağıtıldı. İlk olarak Ülgür Gökhan ve beraberindeki heyet şenliğe katılanların standartları teker teker gezdi. Ardından açılış konuşmasına geçildi.

ÇANAKKALE TARIM ÇEŞİTLİLİĞİ OLAN BİR İL
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale’nin tarım çeşitliliğine değinerek, “Bugün çok güzel bir gün. Çok anlamlı bir gün. Katılımcılar açısından da yurdun dört bir yanından gelmiş katılımcılarımız var. Çeşitli yörelerden gelen ve Çanakkale’den katılan bütün doğaseverlere, tarım severlere herkese hoş geldiniz diyorum. Bu yıl tohum takas şenliğinin 2’incisini düzenliyoruz. Tohum sandığını 2017 yılında kurduk. Bizden önce kuran iller, ilçeler vardı. Oralardan da örnek aldık. Özellikle son yıllarda Türkiye’de gündemden hiç düşmeyen 2 konu var. Bunlardan bir tanesi çevre konusu, diğeri de tarım konusu. Her ikisi de bizim kent yöneticileri olarak ilgi alanımız içerisinde olması gereken konular. Çanakkale tarım çeşitliliği olan bir il. Zeytinden tutun, meyvesinden tutun, tarla bitkilerinden tutun birçok konuda ve marka ürünleri olan, Bayramiç Beyazı gibi, Çanakkale domatesi gibi çeşitli marka ürünleri olan bir il. Çok çeşitli yerlerde meyvecilik, sebze üretimi, hatta tahıl üretimi önemli üretim kolları. Ezine peyniri markamız var. Ezine peynirinin marka olma nedeni sadece sütten kaynaklanmıyor. Koyun ve keçi sütünden  yapılması gerektiği var. Buda koyun ve keçi neslinin iyileştirilmesi ve sürdürülebilir olması için mücadele edilmesini gerektiriyor.” İfadelerini kullandı.

TARIMSAL ÜRETİM ÇOK ÖNEMLİ
Ülgür Gökhan,  tarımsal üretiminin önemini vurgulayarak, Çanakkale’de kooperatifleşme kanalıyla tarımsal üretimin artırılacağını söyledi. Gökhan, “Türkiye’de tarım ve hayvancılık üretimi giderek azalıyor. Destekleri son derece yetersiz. Yetersiz olduğu için çiftçi üretmekten vazgeçiyor. Çanakkale Belediyesi’nin tohum bankasından geçenlerde kabak yetiştirmişlerdi. Ondan tatlı yaptırdım evde. Yedik. Çocukluğumun tadı geldi. Yerli tohumun geni uzun yıllardır bu topraklarda yetişe yetişe bir yerel tat haline gelmiştir. Hepsini yok ettik. Bütün ülkelerin kalkınmasında tarım yatar. Tarımsal üretim çok önemli. Bizim tarımımızı geliştirmemiz şart ama yerel tohumlarımızı özellikle çok önemli bize özgü genlerin çoğaltılması içi mücadele verilmesi noktasında bu tohum şenlikleri, tohum sandıkları ile ilgili şenliklerde buluşmak çok önemli. Birçok insan bu konuda geliyor burada Çanakkale’de buluşuyoruz, başka yerlerde de buluşuyoruz. Böyle bir ihtiyaç doğdu. İnsanların o bilince vardı. Bizde buna katkı olması açısından böyle bir etkinlik düzenledik. Düzenlemeye devam ediyoruz. Bunu bütün toplum olarak sahiplenmemiz lazım. Çünkü sağlıklı gıdaya ulaşmak çok önemli. Devletin temel görevidir. Onun için tohum sandığı ile başladık. Bu dönem kırsal kalkınma, tarımsal kalkınma noktasında kooperatifleşme ve üretimin geliştirilmesi için belediye olarak çalışmalara başladık. Artık bundan böyle kooperatifleşme kanalıyla kırsala geri dönüş, üretim ve bu noktada başarılı bir süreci tamamlamış olacağız. Bunu yapan belediyelerimiz var. Çok  başarılı sürdürüyorlar. Bizde buna benze işlerle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın yapmış olduğu konuşmanın ardından CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, temsili tohum takasını gerçekleştirerek şenliğin resmi açılışını gerçekleştirildi.
Tohum Takas Şenliği’nde kurulan stantlarda ev yapımı ilaç hazırlama, el dokuma halı atölyesi, alışveriş filesi, kese kağıdı gibi sağlıklı ambalajlar yapım atölyesi, patates ve yaprak baskı atölyesi, zehirsiz kişisel bakım ve temizlik ürünleri atölyelerinin yanı sıra çocuklarla fide dikimine gibi çok çeşitli çalışmalar gerçekleştirildi.  
Ayrıca şenlikte Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş moderatörlüğünde bir panel düzenlendi. Panelde Ahmet Atalık “Dünya ve Türkiye Tohum Sektörü”, Seçkin Kaya “Tarımsal Biyoçeşitlilik Açısından Tohumun Önemi“, Prof. Dr. Tayfun Özkaya “Yerel Tohumların, Sağlık, Çevre ve Köylü Hakları Açısından Önemi“ ve Aziz Koçal “Tohumun Tüketici Açısından Önemi“ konuları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
 
Nazif Cemhan Şen