Kapısına daha önce kilit vurulan bu alan kaderine terkedilince çiftçiler de koyunları otlatıyor. Bir dönem ünlü siyasetçilerin kaldığı ve gezdiği yerde şimdi hayvanlar otluyor.
 
Lapseki İlçesi Çardak Beldesi yakınlarında, Zincirbozan Mevkisi'nde son olarak 30'uncu Deniz Hava Savunma Batarya Komutanlığı olarak kullanılırken, 2011 yılında boşaltılarak tesisin kapısına kilit vuruldu. 1980 askeri darbesi sonrasında Süleyman Demirel, Deniz Baykal ve Hüsamettin Cindoruk gibi siyasetçi ve devlet adamlarının da aralarında bulunduğu birçok kişinin tutulduğu Zincirbozan'ın akıbeti bir türlü belli olmadı. Askeriyeye ait tesisin geçen zaman içinde birçok öneri ortaya konuldu ama bir türlü öneriler hayata geçirilmedi.
 
DEMORKASİ MÜZESİ OLACAKTI
Bu alanın bir dönem ÇOMÜ’ye devredilmesi gündeme geldi. Üniversiteye devredilerek “Demokrasi Okulu” yapılması isteniyordu. Zincirbozan'ın sıradan bir fakülte yerine, siyaset, demokrasi ve hukuk çalışmalarının yapıldığı, Türk gençlerinin getirilip eğitimden geçirildiği bir Demokrasi Okulu ve Demokrasi Müzesine dönüştürülebileceği ifade edilmişti.  Hatta 12 Eylül darbesinin ardından mağdur olan dönemin ünlü siyasetçileri Süleyman Demirel, Bülent Ecevit ve Deniz Baykal’ın isimlerinin de burada belli bölümlere verilmesi düşünülüyordu.
Son olarak Çanakkale’nin eski valisi Ahmet Çınar burayı ziyaret ederek, burayla ilgili proje hayta geçirileceğini söylemişti. Bir dönem Türkiye Cumhuriyeti 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Deniz Baykal, Hüsamettin Cindoruk gibi Türk siyasetinin önemli şahsiyetleri zorunlu ikamete tabi tutulduğu ve 2007 yılından beri metruk halde bulunan Zincirbozan Askeri Tesislerinde o dönem ziyaret eden Vali Çınar, “Dönemin siyasi liderlerinin bir kısmı öncelikle başbakan, ana muhalefet, koalisyon dâhil liderler ve eşleri buraya getirildiler. O dönem için hepimizin hafızalarında olan bir yer Zincirbozan ilimiz sınırları içerisinde bulunuyor. Bugün burada arkadaşlar ile bir araya gelerek acaba burayı ne olarak değerlendirebiliriz diye konuşuyor, tartışıyoruz. Uygun bulunursa neden demokrasi müzesi olmasın” demişti.
Geçen süre içinde burada hiçbir proje hayata geçirilemedi. 8 yıl önce kapısına kilit vurulan alan aynı zamanda kaderine terkedildi. Şimdi ise hayvanlar otluyor. Daha önce keçilere mekan olan alan şimdi ise koyunlar otluyor. Ünlü siyasetçilerin gezdiği hava aldığı yerlerde şimdi ise koyunlar otluyor. Bu manzarayı gören vatandaşlar ise tepki gösteriyor. Bu alanın bir an önce değerlendirilmesini istiyor.
 
KİMLER KALMIŞTI
12 Eylül askeri darbesinden sonra, Milli Güvenlik Konseyi’nin yayınladığı 31 Mayıs 1983 tarih ve 79 sayılı kararıyla, Adalet Partisi’nden Süleyman Demirel, Ali Naili Erdem, Ekrem Ceyhun, Saadettin Bilgiç, Nahit Menteşe, Yiğit Köker, İhsan Sabri Çağlayangil, Cumhuriyet Halk Partisi’nden Sırrı Atalay, Metin Tüzün, Celal Doğan, Deniz Baykal, Ferhat Aslantaş, Süleyman Genç, Yüksel Çakmur, Büyük Türkiye Partisi’nden Hüsamettin Cindoruk ve Mehmet Gölhan olmak üzere 16 eski siyasetçi, 121 gün süreyle Zincirbozan’da mecburi ikamete tabi tutulmuştu.
 
Muzaffer Cirtel