Eskişehir’in Çifteler ilçesi Şehit Ercan Canavar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından projelendirilen kız öğrencilere yönelik mangala turnuvası, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü’nün desteği ile ilçelerde yapılan yarışmalar sonucunda dereceye giren ve projede görev alan 11 öğrenci 1'inci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden Türk askerlerinin anısına yaptırılan Şehitlik Anıtı'nı gezdi. 
Final müsabakaları sonrası düzenlenen ödül töreni, Çifteler Belediye Başkan Vekili Ramazan Avcı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ümit Türkan’ın yanı sıra birçok öğrenci ve vatandaşın katılımıyla gerçekleşti. Ödüllerini alkışlar eşliğinde alan öğrenciler Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteği ile Çanakkale'yi ve Kurtuluş Savaşı şehitlerini ziyaret etmek üzere yola koyuldu. 
Öğrencilerin böyle projelerle sosyalliklerini geliştirerek verimliliklerini amaçladıklarını dile getiren Okul Müdürü Mustafa Çelik, “Tarihte kurulan tüm Türk devletlerinde kadın her zaman sosyal hayatın içinde ve merkezinde olmuştur. Özellikle küçük ilçelerde kızlarımızın daha içine kapanık yaşadığı gibi bir düşünceye kapıldık. Öğrencilerimizin de istekleri doğrultusunda biz de kızların sosyal yaşamına katkıda bulunmak için okulumuzda çeşitli projeler geliştirdik. Bu projeleri il geneline taşımak istedik. Bu isteğimize Gençlik ve Spor Bakanlığı destek verdi. Eskişehir il genelindeki tüm kız öğrencilerimizin gündemine yarışma heyecanı girdi. İlçeler kendi aralarında yarışmalar düzenlediler, birinciler Çifteler ilçesinde yarıştılar. Derece alanlar ödüllerini aldılar. Bence en kıymetli ödül Çanakkale gezisi idi. Atalarımızın vatanı bizlere bırakmak için aziz canlarını feda ettikleri toprakları ziyaret ettiler. Bu vatan için daha çok çalışmak gerekliliği ile ilgili manevi bir ruh oluştu. Turnuvanın başından sonuna kadar kızlarımızın mutluluğuna yönelik yaptığımız çalışmanın amacına ulaştığını gördük. Projenin başlaması ve başarıya ulaşmasında desteğini esirgemeyen başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere Gençlik ve Spor bakanlığına, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, Çifteler Kaymakamlığına, Çifteler Belediye Başkanlığına, Çifteler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne şükranlarımızı sunarız” şeklinde konuştu. 
Kazanmanın ve aldıkları ödüllerin sevincini yaşayan kız öğrenciler, Çanakkale'nin Gelibolu yarım adasında yer alan anıtı ilk defa görmenin mutluluğunu gizleyemediler. Mangala turnuvasında dereceye giren Şehit Ercan Canavar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Sıla Büyük, “Mangala turnuvası bizleri heyecanlandırdı. Sadece kızlara özel bir turnuva olması bizleri çok mutlu etti. Turnuva boyunca yeni arkadaşlıklar, dostluklar edindik. Ödülden ziyade bizde bıraktığı mutluluk daha kıymetliydi. Bence mutluluğun zirvesi ise Çanakkale gezisi oldu. Savaşlardaki özveri ve fedakarlığı somut olarak görme fırsatımız oldu. Arkadaşlarımızla birbirimize söz verdik. Bundan sonra başta derslerimiz olmak üzere vatanımız ve milletimiz için daha çok çalışacağız” ifadelerini kullandı. 


Kaynak: İHA