Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu  Kampüsü Troya Kültür Merkezi’nde düzenlen etkinlikte Japonya’nın Türkiye Büyük Elçisi Akio Mıyajıma, Türk Japon Dostluk Topluluğu’nun yapmış olduğu çalışmaları yakından inceledi ve ’21. Yüzyılda Asya ve Japonya’ konulu sunum yaptı.

Konferansa Japonya’nın Türkiye Büyük Elçisi Akio Mıyajıma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Japon Anabilim Başkanı Doç. Dr. Tolga Özşen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özer ve akademisyenler, öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Japon Anabilim Başkanı Doç. Dr. Tolga Özşen, “Üniversitemizin aralıksız en uzun süreli etkinlilerinden bir tanesi olan Japonya günlerinin bu sene 25’sini gerçekleştireceğiz. Değerli zamanınızı ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. Bu etkin 1994 yılında ilk başladığı zaman burada olan arkadaşlarımızın çoğu ya hayata değildi ya da yeni yeni konuşmuşa başlıyordu. Bugün 10 dan fazla etkinliğin iki gün içerisinde sizlere sunulmasına kadar gelişti. Türk-Japon Dostluk Topluluğunun kuruluş amacı olan Türk Japon ilişkilerini geliştirmek öne çıktı. Bu vizyonu sahiplenen öğrencilerimizin azmi ve çalışması bu sürecin farklı bir şekilde ilerlemesine destek veren öğretmenlerimizin gönüllü rehberlikleriyle tekrar sizler ile karşı karşıyayız. Türk-Japon ilişkilerini özellikle kültürel bağlamda gelişmesine, Çanakkale halkına tanıtılmasına katkı vermeye başladık” diye konuştu.

TÜRKİYE ÇOK DİNAMİK BİR ÜLKE

21. Yüzyılda Asya ve Japonya’ konulu sunumu öğrencilere anlatan Japonya’nın Türkiye Büyük Elçisi Akio Mıyajıma, “Türkiye’ ye geleli bir sene yedi ay geçti. Son derece yoğun çalışıyorum. Türkiye çok dinamik bir ülke. Türkçe kolay değil. Ancak, Türklerin nezaketi; ülkenizin olağanüstü kültürü, tarihi ve doğası ve ayrıca lezzetli Türk yemekleri sayesinde burada çok mutluyum. Türkiye'de çalışmaya başladığımdan bu yana bir yıl yedi ay geçti. Bu süre zarfında İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Gaziantep, Manisa, Trabzon, Sinop ve Kars dahil 25'ten fazla şehri ziyaret etme şansım oldu. İnsanlar beni her yerde gülümsemeler ve misafirperverlikleriyle karşıladılar. Türk yemeklerinin tadını çıkarıp 5kg aldım.  Türkiye ve Japonya en iyi arkadaşlardı ve 130 yıldır birbirlerine yardım ettiler. Japonya’nın BM Misyonu’nda Siyasi Bakan olarak, 2009-2010’da BM Güvenlik Konseyi’nde daimi olmayan üyeler olarak çalıştığım Türk meslektaşları ile birlikte çalıştığım ve geçen yılın Eylül ayından bu yana Japonya’nın Türkiye’ye Büyükelçisi olarak deneyimledim. İki taraflı, bölgesel ve küresel anlamda barış ve refah çabalarında çok önemli stratejik ortaklar. Niye ya? Bu, bugünkü dersimin ana teması. 2025'te Asya'nın nüfusu dünyanın% 51'i olacak ve GSYİH'sı dünyanın% 38'ini oluşturacak. Asya-Okyanusya bölgesi pek çok gelişmekte olan ülkeye ev sahipliği yapmakta ve bol miktarda insan kaynağı ile kutsanmaktadır. Dünyanın büyüme merkezi ve varlığını arttırıyor. Türkiye kendisini Avrupa olarak tanımlıyor ve gözleri Avrupa ülkelerine atılıyor. Ancak, kendi devam eden refahı için, Türkiye kendisini Asya dinamizmine bağlamak için etkilerini ikiye katlamalıdır. Japonya, Asya’nın gelişiminde kilit rol oynamaya devam ediyor. Türkiye'nin bölgedeki önemini ve Afrika ülkelerindeki varlığını göz önüne alarak, Türkiye ve Japonya'nın bu stratejide işbirliği yapabileceğine inanıyorum. Ekonomi doğrudan politik durumlardan etkilenir. Bu nedenle, Asya’nın genel politik durumunu bilmek de önemlidir. Japonya, 6.800'den fazla adadan oluşur ve dünyanın en büyük altıncı Özel Ekonomik Bölgesi'ni (EEZ) içeren geniş deniz alanı ile çevrilidir” diye konuştu.

İKİ DEVLET, TEK YÜREK

Japonya’nın güvenlik ortamı giderek daha şiddetli hale geliyor ve çeşitli zorluklar ve dengesizleştirişi faktörler daha somut hale geliyor. Rus orduları, Japonya'yı çevreleyen bölgelerde daha aktif hale geldi. Bu olaylara cevaben, Japonya’nın Hava Öz Savunma Gücü savaşçılarını karıştırıyor. Eski Sovyetler Birliği döneminde 1978'den beri Rusya, Japonya'nın doğasında olan Kuzey Topraklarındaki kara birliklerini yeniden görevlendirdi. Kuzey Toprakları da dahil olmak üzere Uzak Doğu’daki Rus askeri hareketlerine daha fazla dikkat edilmelidir. Çin ile olan ilişki, Japonya için en önemli ikili ilişkilerden biridir. Japonya ve Çin, birbirleri için en büyük 2. ticaret ortağıdır: 2016 yılında toplam ticaret tutarı 302 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Türkiye, jeopolitik avantajları, zengin ve genç iş gücü vb. İçin Japon yatırımcıları cezbediyor. 2018'den itibaren Türkiye'de 198 Japon şirketi var. İkili ticaret tutarı 2018'de 4,6 milyar iken, Japon şirketleri tarafından bu yıl Türkiye'ye yıllık 100 milyon USD yatırım yapıldı. Türkiye’ye gelen Japon ziyaretçi sayısı giderek iyileşiyor. Bu yıl, Türk Kültür Yılı Japonya'da kutluyor ve şu anda Topıkapı Sarayı Sergisi Tokyo'da başladı. 21. yüzyıl, Asya dönemidir. Japonya, Asya’nın gelişme dinamizminde kilit rol oynamaya devam ediyor. Güçlü dostluğa dayanarak, Japonya ve Türkiye'nin daha iyi bir ortak olarak daha fazla işbirliği yapabileceğine inanıyorum. Japonya ve Türkiye coğrafi olarak uzak olsalar da, “İki devlet, Tek Yürek” dedi.

Damla Şener