Dünyada çocuklara armağan edilmiş tek bayram olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve Türk milletinin iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruşunun 99’uncu yıl dönümü kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk koymasıyla başladı. Düzenlenen törene Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, beraberindeki protokol, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Tören günün anlam ve önemine ilişkin yapılan konuşmalarla devam etti.
VATANA KANIMIN SON DAMLASINA KADAR SAHİP ÇIKACAĞIMA SÖZ VERİYORUM
Günün anlamı ile ilgili ilk konuşmayı Barbaros Hayrettin Paşa İlkokulu öğrencisi Eymen Erden gerçekleştirdi. Erden, yaptığı konuşmada; “Değerli büyüklerim, sevgili arkadaşlarım bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Bugün benim bayramım. Bugün de biz çocukların yanında olup, bayramımızı kutladığınız için siz değerli büyüklerime teşekkür eder, ellerinizden öperim. Atam sana olan borcumu ödeyemem. Sadece kalbimdeki tüm sevgiyi önüne koyup teşekkür ediyorum,bizleri çocuk gibi değil insan gibi gördüğün ve bugünü bizlere armağan ettiğin için. Ben Türk çocuğum senin bana emanet ettiğin şehidimin kanıyla sulanan toprağın mirasçısıyım. Ben senin bana emanet ettiğin vatanın sahibiyim. Bir Türk çocuğu olmaktan guru duyuyorum. Çok çalışacağım. Bana emanet ettiğin bu dünyalar güzeli vatana kanımın son damlasına kadar sahip çıkacağıma söz veriyorum. Sevgiye, barışa, umuda, amaç edinmeye sana baktıkça daha da çok inanıyorum. İnan Türk çocuğu senin izinde Atam ve elinde bir vatanın güzel bir dünyanın devamını sağlayacak kadar gücüde var. Büyükler bana ‘bayramın kutlu olsun.” Dediklerinde çok mutlu oluyorum. Bu bana kendimi özel hissettiriyor. Değerli büyüklerim bu güzel günde bizlere önem verip, kendimizi değerli hissettirdiğiniz için sizlere tekrar teşekkür ederim. Sevgili arkadaşlar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun.” İfadelerine yer verdi.
PLANLAYAMADIKLARI TEK ŞEY YİNE MİLLETİN AZİM VE KARARIYDI
Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz yaptığı konuşmada milletin iradesini vurgulayarak, “Bugün millet iradesinin egemenliğinin hakim kılınarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 99’ncu yıl dönümünü kutluyoruz. 1’inci dünya savaşı sonunda büyük önderin ifadesiyle aziz vatanın bütün kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerinegirilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bir bir işgal edilmiştir. Türk milleti yok olmanın eşiğine gelmiştir. O gün işgalcilerin hesaplarını bozacak tek bir güç vardı. O da milletin kendisiydi. Bunu bilen büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1919’da Amasya Kongresi’nde; ‘milletin bağımsızlığını, milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktı’ diyerek bu gerçeği haykırmış ve 23 Nisan 1920 Cuma günü dualar eşliğinde Türk milletinin iradesini temsil eden Büyük Millet Meclisini açmıştır. Ancak aradan geçen 99 yılda daimi ve harici badatlarmilli irademizi kastetmekten vazgeçmediler. 15 Temmuz 2016 gecesi de içerideki hainler ve dışarıdaki iş birlikçileri milletin silahlarıyla milletin iradesine saldırdılar. Bu iç ve dış hainler her şeyi en ince detayına kadar planlamışlardı. Belki milletin kime köle edileceği, vatanın kimin mandası olacağına kadar. Fakat planlayamadıkları tek şey yine milletin azim ve kararıydı. Millet o günde iradesine tıpkı 99 yıl önce bugün sahip çıktığı gibi sahip çıktı. Kesilir belki fakat çekmeye gelmez boynum diyerek tankların, uçakların bombaların üzerlerine yürüdü ve ilk meclisin emanetini korudu. Şehitlerimizin kanlarıyla sulanan bu cennet vatanın korunması ve bayrağımızın ilelebet dalgalanması için birlik, beraberlik ve bütünlük içinde verilmiş olan mücadeleleri bugün millet olarak çok iyi idrak etmeliyiz. Çanakkale ruhunu, 1’inci meclis ruhunu, 15 Temmuz ruhunu daima yaşatmalıyız. Bize düşen görev Gazi Mustafa Kemal’in işaret ettiği Türk istiklal ve Cumhuriyetini korumak, yarınlarımıza bu bilinci aktarmak ve vatan topraklarını, tüm dünyayı bizden sonraki nesillere daha güvenli bir şekilde emanet etmektir.” İfadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından çelenk töreni son buldu.
 
ALTERNATİF TÖRENLERDE YAPILDI
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan çelenk törenin ardından Cumhuriyet Halk Parti (CHP) başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluş Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. CHP adına Atatürk Anıtına Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan çelenk bıraktı.
Ardından konuşan CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan, “Bugün burada Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın töreni için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün temeli olan Cumhuriyetimizin sembolü olan, milletimizin temsilcisi Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920’de Ankara’da kurulmuş olup, bu topraklarda esareti asla kabul etmeyeceğimizi tüm dünyaya göstermiştir. Kuvayımilliye ruhuyla kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi ulusal birliğimizin ve Türkiye milli tarihimizin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır. 23 Nisan 1920 milletimizin tutsaklık zincirini kırarak, tarih sahnesine çıktığı ve egemenliği kendi eline aldığı gündür. Esaret ve işgal zincirlerini kıran insanlarımızı özgürlüğe kavuşturan, milletin kanıyla, canıyla elde ettiği egemenliğin simgesi olan meclisimizi kuruluş günü bizzat Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklarımıza ve yeni nesillere armağan etmiştir. Bu armağan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ülkemize karşı bitmeyen tükenmeyen sorumluluğunun simgesidir. Dolayısıyla halkın temsilcisi olan milletvekillerinin oluşturduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin en öncelikli görevi bu ülkedeki bütün vatandaşların hak ve özgürlüklerini korumak, demokratik, laiki sosyal hukuk devletini geliştirmek ve ülkeyi çağdaş medeniyetler seviyesinin bile üstüne çıkmasını sağlamaktır.” İfadelerini kullandı.
Nazif Cemhan Şen