En çok dikkat edilen ve şimdiye kadar pek rastlanmayan eski borçların halka açıklanması. Eski borçlar afişlere basılarak belediye binalarına ve reklam panolarına asılıyor. Bu uygulamada en çok memnun olan ise vatandaşlar.
 
Uzun süren tartışma, kampanyalar ve çalışmalar sonunda yerel seçimler geride kaldı. Çanakkale'de çok sayıda belediye el değiştirdi. CHP'den AK Parti'ye, AK Parti'den CHP'ye ve AK Parti'den İYİ Parti'ye geçen belediyeler oldu. Aynı şekilde aynı partide kalan fakat başkanı değişen belediyeler de oldu. Vatandaşların sandıkta el değiştirdiği belediyelerde ise ilginç uygulamalar yaşandı. İlk ilginç uygulama Kepez Belediyesi'nde başladı. CHP'li eski başkan Ömer Faruk Mutan yerine yine CHP'den seçilen Birol Arslan seçildi. Arslan ilk olarak belediyenin tüm borçlarını bir afişe yazarak belediye binasına astı
Bu uygulama adeta Türkiye gündemine oturdu. CHP’li Birol Arslan, 4 Nisan’da mazbatayı almasının ardından yeni dönem için çalışmalarına başladı. Birol Arslan, belediyeyi ne kadar borçla aldığını belediye binasına astırdığı dev afiş ile kamuoyuna duyurdu. Afişte, belediye kasasında bulunan meblağ ile borçlara yer verildi. Kasa toplamı 375 bin 618 lira 64 kuruş olarak bildirildi. Afişte borçlar ise 61 milyon 825 bin 517 lira 91 kuruş olarak belirtildi. Afişin en altında ise “04.04.2019 tarihi itibari ile toplam 61.825.517,97TL borçla belediyeyi devralmış bulunmaktayım. Birol Arslan, Kepez Belediye Başkanı” ifadesi yer aldı.
PANOLARA SALDIRI
Daha sonra Bayramiç Belediyesi aynı uygulamaya imza attı.  AK Parti'den başkanlığı alan CHP'li Bayramiç Belediyesi, ilçedeki reklam panolarını devraldığı borç durumunu gösteren afişlerle donatmıştı. Borç durumunun reklam panolarıyla halka duyurulmasının ardından panolar tahrip edilirken, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, reklam panolarına zarar veren şahısların tespit edilmesini isteyerek; “Kırıp dökerek gerçeği saklayamazsınız” dedi.
ÖZ DE AÇIKLADI
AK Parti'den başkanlığı devralan CHP'li Çan Belediye Başkanı Bülent Öz ise basın toplantısı ile borçları açıkladı.
Çan Belediye Başkanı Bülent Öz,  düzenlediği basın toplantısıyla Çan Belediyesi’nin borcunun 114 milyon 859 bin TL olduğunu açıkladı. Öz, “Görüldüğü üzere belediyemiz ağır borç yükü altındadır. Diğer taraftan borçlar ödenirken, sizlere söz verdiğimiz hizmetler gerçekleştirilecektir.” dedi.
Düzenlediği basın toplantısında gelir ve giderleri kalem kalem açıklayan Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, “Belediyeyi bir önceki döneme ait büyük bir borç ile devraldığımızı üzülerek belirtmek isterim. Devir itibariyle belediyemizin borcu 114 milyon 859 bin TL’dir. Borcun dağılımına bakıldığında bütçe emanetinde gözüken piyasaya olan borçlar; 11 milyon 369 bin TL’dir. Müteahhit borçları, temizlik hizmetleri ve esnaflara olan borçlar gibi hizmetler bu borcun içerisinde. Vergi borcu 2 milyon 262 bin TL’dir. Vadesinde ödenmeyen vergi borçları bunlar. Belediyemize karşı açılan davalardan dolayı, belediyemizce ödenmesi gereken miktar ise 1 milyon 816 bin TL’dir. Hep seçim konuşmalarımızda belirtmiştik, yeşil alanların olmaması gereken yanlış kararlarla imara açılmasından dolayı, inşaat izni verilmesinden dolayı, alınmaması gereken kararlardan dolayı belediyemize açılan davalar, 3 adet dosya var. " dedi.
 
Nazif Cemhan Şen