Bedensel engelli vatandaşların özellikle son dönemde bölgenin sürekli depremlerle sarsılması sebebiyle, mağduriyet yaşadıkları ve afet anında ne yapacakları konusunda bilgi eksiklinden kaynaklanan yaralanmaların olmasından dolayı program kapsamında engelli vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla proje gerçekleştirildi. 
Otelde yapılan programa Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Ateş, Çanakkale İl Emniyet Müdürü  Celal Sel, Çanakkale Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ersin Fırat, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Araştırma Geliştirme ve Proje Dairesi Başkanı Tayyar Kuz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi katıldı.
Açılış konuşmasında projenin hedefinde, afet öncesinde özellikle risk taşıyan bölgelerde yaşayan engellileri tespit etmek, afet bilinci kazandırmak, hem de afet sonrasında engeli bireylere yönelik psiko-sosyal destek için meslek elemanların eğitilmesi ve psiko-sosyal destek hizmetlerinde farkındalığı arttırmak için yapıldığını söyleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Araştırma Geliştirme ve Proje Dairesi Başkanı Tayyar Kuz ,“Proje kapsamında afet durumunda engelliler için koruyucu ve önleyici bir dizi tedbirleri kapsayan eğitim ve organizasyonları yapılacak. Toplumda gelecekte ortaya çıkması muhtemel afet ve acil durumlarla başa çıkma, toparlanma becerilerinin arttırılması ve afet döngüsünün her aşamasında  çok disiplinli hizmetler bütünü olarak ifade edilebilir” diye konuştu.
Afet zamanında engelli vatandaşlar için ne yapılabileceği  konusunda çözümler bulmaya çalıştıklarını ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi. Bugün Türkiye’de böyle bir projenin yapılması, bizim için son derece çok önemlidir. İnsanımızın sahada karşılaştığı konularla ilgili olarak kendi yaptığı sonuçlardan yola çıkarak buradayız. Bu konuyla ilgili olarak toplumumuz için son derece önemlidir. Çanakkale’de yapılan EDES projesi bir başlangıç, emin olun sadece afet zamanı değil normal zamanlarda hastanelerde ,toplu kalınan yerlerde bununla ilgili çalışmalar yapmamız gerekiyor. Çünkü bir anda apartmanın birinde bir yağın çıktığı zaman herkes canını kurtarmaya çalışıyor. Ama bina da bulunan engelli bireyler yangından kaçamayıp kaderine terk ediliyor. Bu oldukça üzücü bir  olay. Bütün mekanlarda tedbir alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Çanakkale ilindeki bütün kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ,özel sektör temsilcileri ile Ayvacık’ta meydana gelen depremde mağdur olan deprem zedeler için yardımda bulunduğunu ifade eden  Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, “Afete maruz kalmış vatandaşlarımıza en güzel hizmetleri sunmak ve afet sırasında yaşadıkları olayları en aza indirme konusunda başarılı bir çalışma yapıldı. Afet öncesinde yapılan hazırlıklar güçlü olursa en kısa zamanda üstesinden gelebiliniz. Yapılacak projeyi iyiye götürme daha iyi hizmet verme konusunda hem eğitim verilecek hem de farkındalık oluşturulacak. Bu farkındalık şimdiden oluşmaya başlamış ve meyvelerini vermeye başlamıştır” dedi.
Damla Şener