Cevat Paşa Mahallesinde bulunan sarı çizgilerin üzerine çöplerin yığılması görme engelli vatandaşların yürüme özgürlüğünü kısıtlarken can sağlıklarını da tehlikeye atıyor. Hem çöplerin bu kadar birikmesi hem de bu çöplerin sarı çizgilerin üzerine yığılması durumu daha da vahim hale getirdi. Görme engelli Uğur Karabıyık, sarı çizgiyi takip ederek bastonu ile beraber yürürken sarı çizgilerin üzerine yığılmış çöplerden dolayı geçemedi. Her yıl 3 Aralık Dünya Görme Engelliler Gününde farkındalık adına pek çok etkinlik gerçekleştiriliyor. Ancak bu farkındalık görünüşe göre yalnızca bir gün geçerli oluyor.
 
YOLUMA DEVAM EDEMEDİM
 
Çöpler yüzünden yoluna devam edemediğini dile getiren Karabıyık, “Demek ki sarı çizgilerin öneminin farkına varamayan vatandaşlarımız hala var. Ben yoluma devam edemedim. Benim şu an acelem olabilirdi. Bütün görme engelliler sokakta yavaş yürüyecek diye bir kural yok. Zaman geliyor benim çok acelem oluyor. Çocuğum rahatsızlanıyor, ailemde bir sorun oluyor. Koşarak gidiyorum. Bastonum koliye takıldığı halde duramayıp devam edebilirim. Baston kartonların boşluğuna denk gelebilir. Bunun gibi birçok sorun teşkil ediyor” dedi.
 
Çanakkale’yi bildiğini ancak bilmediği bir şehirde olsa pek çok soruna yol açılabileceğini belirten Karabıyık, “Başka bir memlekette sarı yolun arkasındaki kaldırım dar olsa. Bu çöpler nedeni ile ben kaldırımdan devam etmiş olsam; bazı kaldırımlar var arka tarafında apartman çukurları oluyor. Bu yoldan ayrılıp kaldırımın arkasından gitmeye çalışırken, apartman çukuruna düşebilirim. Farklı bölgelerde bu tip sorunlar ile karşılaşılabiliyor. Çöpler geceden geceye toplanıyor. Yığılan malzemelerden de anlaşılacağı gibi birisi taşınmış gibi. Bu çöp bidonları boş olsa bile muhtemelen tek seferde bu çöpleri doldurmuşlar. İnsanlar artık görme engelli vatandaşların da toplumda olduğunu unutmadan hareket etmeliler” dedi.
 
Simge Özden