Çanakkale Belediyesine bağlı bir temizlik firmasında temizlik işçisi olarak çalışan Çile Biçer mesleklerin cinsiyetinin olmadığının en güzel örneklerinden biri. Genellikle erkekleri temizlik işçisi olarak çalıştığını görürüz ancak Çile Biçer bu alışılmışların dışına çıkarak başarılı bir şekilde mesleğini icra ediyor.
 
BEN YAPABİLİRİM’ KAFALARINA YERLEŞTİRDİLER
 
Dört yıldır temizlik işçisi olarak çalışan ve kordon boyunun temizliğinden sorumlu olan 42 yaşındaki Çile Biçer, kadınların artık meslek ayırt etmeden çalışması gerektiğini söylüyor. Mesleklerin cinsiyetinin olmadığını vurgulayan Biçer, kadınların da erkeklerin yapmış olduğu meslekleri hayli hayli yapacağını belirtiyor. İşe başlamadan önce biraz çekincesinin olduğunu söyleyen Biçer, “Acaba yapabilir miyim? diye düşündüm.  Halkın tepkisi ne olur diye merak ettim. Daha sonra başlayınca olumlu tepkiler çok oldu. O zamandan beri 4 yıldır devam ediyorum. Tüm çalışanların alanları farklı farklı. Ben kordon bölgesinden sorumluyum. Önceden kadınların böyle mesleklerde çalışması çok azdı. Artık sayımız daha da artmaya başladı. Toplumun da kabullenmiş durumda. Son zamanlarda kadınlarda farkına varma, uyanma söz konusu. Ben yapabilirim düşüncesini kadınlar kafalarını yerleştirmeye başladılar. Şimdi kadınlar daha güçlü. Kendilerine güveniyorlar” dedi.  
 
KADINLAR KAPALI ALANA TIKILMAMALI
 
Mesela biz işe girdik. Bizden önce kimse bu işi istemiyordu. Şu anda bu işi yapmak için o kadar çok talep var ki. Genellikle temizlik işçisi olarak erkekleri görüyoruz. Bizi şu anda görünce insanların da hoşuna gidiyor. Biz içeride de temizlik yapıyoruz dışarıda neden yapmayalım? Sadece bu göz önünde. Kadınlar kapalı alana tıkılmamalı. Kadınlar artık mesleklerde daha etkin. Zaten ekonomik olarak da tek maaş yetmiyor. Hayat zor. Herkes çalışmak zorunda”
 
AİLEM BENİMLE GURUR DUYUYOR
 
Evli ve 2 çocuk annesi olduğunu belirten Biçer, çocuklarının ve eşinin kendisi ile her zaman gurur duyduğunu söyledi. Biçer 16 yaşındaki oğlu ile arasında geçen diyalogu ise şu ifadelerle anlattı, “16 yaşındaki oğluma ‘Kız arkadaşınla beni gördüğün zaman selam vermek zorunda değilsin’ dedim. O da ‘ Ben seninle gurur duyuyorum anneciğim neden selam vermeyeyim?’ dedi. Getirdi beni arkadaşları ile tanıştırdı. Hep olumlu tepki aldım hiç olumsuz bir geri dönüş olmadı. Kalıplar, tabular artık yıkılmaya başlandı. Çanakkale çok modern bir şehir. Ben aslen Adanalıyım. 17 yıl önce evlendikten sonra Çanakkale’ye yerleştim. Mesleklerin asla cinsiyetleri olamaz. Kadınlar da erkeklerin yapmış oldukları meslekleri hayli hayli yapar. Ne güzel halk otobüslerinde de kadın şoförler var. Çok da güzel kullanıyorlar. Mesleklerin cinsiyetleri var diyenlere karşıyım. Ben kadın olduğum için dışarıda insanlar bana daha rahat yaklaşabiliyorlar. Yol sorarken, adres sorarken bana karşı bir çekinceleri yok. Kadınlar daha samimi ve güven verici. Hem kadınlar işlerini daha sadık yapıyorlar. Kadın elinin değdiği her yer güzelleşiyor. Esnaflarla artık bir aile gibi olduk. Hepimiz birbirimizi tanıyoruz” dedi.
 
 
Çile Biçer ile beraber kordonu temizleyen iş arkadaşı Çağlar Kaçar ise, “Çile Biçer’i çok sevdiğini belirterek, “On numara insandır. İşini severek yapar. Kadınların yapamayacağı bir iş yok. Gördüğümüz halk otobüslerinde artık kadın şoförler de var. Bu aslında mesleklerin cinsiyetlerinin olmadığının göstergesi. Kadınlar taşı sıksa suyumu çıkarır. Temizlik işçisi olan bir kadını kimsenin yadırgamaması lazım.  Kadınların da bazı şeylere el atması gerekiyor. Bunu yavaş yavaş gerçekleştiriyorlar artık. Kadınlar da gidip balık tutabilirler. Ben Gökçeadalıyım. Orada özellikle bunu yapan çok insan var. Bunların artık yadırganmaması lazım. Geniş düşünmek lazım” dedi.
 
Simge Özden